Miksoid liposarkomda neoadjuvan tedavinin prognoz üzerine etkisi ve nükleer morfometrik ölçümlerin prognoz ile ilişkisi
The effect of neoadjuvant treatment on prognosis in myxoid liposarcoma and the relationship between nuclear morphometric measurements and prognosis
- Tez No: 886739
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER AKALIN, DOÇ. DR. BANU YAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Miksoid Liposarkom, Nükleer Derece, Histomorfometrik Ölçüm, Myxoid Liposarcoma, Nuclear Grade, Histomorphometric Measurement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Miksoid liposarkom (MLPS) histomorfolojik olarak iyi diferansiye miksoid liposarkom morfolojisinden yuvarlak hücreli tümör morfolojisine kadar değişen geniş bir spektrumda değerlendirilmektedir. Yuvarlak hücreli liposarkom, geçmiş yıllarda MLPS'nin agresif seyirli alt kümesi olarak kabul edilip, yuvarlak hücre komponenti varlığı düşük dereceli ve yüksek dereceli ayırımı için kullanılmıştır. MLPS en radyosensitif yumuşak doku sarkomlarından biridir. MLPS'da sağkalım sonuçları üzerinde preoperatif tedaviye patolojik yanıtın prognostik önemi ile ilgili az sayıda çalışma bulunmaktadır. Çalışmamıza Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda Ocak 2000- Aralık 2022 yılları arasında cerrahi rezeksiyon materyalinde miksoid liposarkom tanısı alan 91 olgu dahil edilmiştir. Neoadjuvan tedavi uygulanmayan olguların arşiv preparatlarında yuvarlak hücreli komponent oranları, FNLCC derecesi, nükleer derece, mitotik indeks, nekroz varlığı ve nükleer morfometrik ölçüm verileri değerlendirilerek prognoz ilişkisi araştırıldı. Neoadjuvan tedavi uygulanan olgulara ait preparatlar tekrar değerlendirilerek tümör nekroz oranı ve prognoz ilişkisi araştırıldı. Yaş, cinsiyet, yerleşim yeri, tümör boyutu, nekroz ile sağkalım sonuçları arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). FNLCC derecesi ve modifiye Fuhrman derecesi ile hastalıksız sağkalım oran ve süreleri arasında istatistiksel fark anlamlı saptandı (p< 0,05). Yuvarlak hücre komponenti %25'ten daha fazla olan tümör grubunda genel ve hastalıksız sağkalım oranları yanısıra sürelerinin de belirgin şekilde düştüğü saptandı (p< 0,05). Mitotik indeks sayıları yükseldikçe genel ve hastalıksız sağkalım oranlarının düştüğü izlendi. Hastalıksız sağkalım sürelerinin mitotik indeksi 10'dan fazla olan olgularda diğer iki gruba göre istatistiksel olarak da daha düşük olduğu saptandı (p: 0,003). Hücre sayısı ortalaması ile genel ve hastalıksız sağkalım verileri arasında istatiksel anlamlılık saptanmadı (p>0,05). Tümör hücrelerinin nükleer alan ortalamaları ile genel ve hastalıksız sağkalım arasında belirgin istatistiksel anlamlı sonuç saptandı. Ex olan grupta ve nüks/metastaz izlenen grupta nükleer alan ortalamalarının belirgin şekilde yüksek olduğu görüldü (p0,05). Çalışmamızın sonuçlarına göre yuvarlak hücreli komponentin varlığı olumsuz prognostik parametredir ancak kaynaklarda bu oran genellikle %5 ve üzerinde verilirken bizim çalışmamızda %25 ve üzeri anlamlı olarak bulundu. Çalışmamızda nükleer alan ortalaması ve Modifiye Fuhrman'a göre nükleer derecelendirme prognostik anlamlı bulundu, Miksoid liposarkom derecelendirmesini yaparken rutinde kullandığımız yuvarlak hücreli komponent varlığı ve oranlarını değerlendirirken nükleer yuvarlaklaşma ve hücreselliğin yanısıra özellikle nükleer irileşme/genişlemenin önemli olduğunu ve değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çalışmamızda miksoid liposarkomun kaynaklarda belirtildiği gibi neoadjuvan tedaviye genellikle iyi yanıt verdiği bulundu, ancak neoadjuvan tedavi almayan grup ile karşılaştırıldığında hastalıksız sağkalım ve sağkalım açısından anlamlı bir fark olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
MMyxoid liposarcoma (MLPS) is histomorphologically evaluated in a wide spectrum ranging from well differentiated myxoid liposarcoma morphology to round cell tumor morphology. In the past years, round cell liposarcoma has been considered as an aggressive subset of MLPS and the presence of a round cell component has been used to differentiate between low-grade and high grade. MLPS is one of the most radiosensitive soft tissue sarcomas. There are few studies on the prognostic significance of pathologic response to preoperatively treatment on survival outcomes in MLPS. In our study, 91 patients diagnosed with myxoid liposarcoma in surgical resection material between January 2000 and December 2022 at Ege University, Faculty of Medicine, Department of Medical Pathology were included. In the archival preparations of the cases without neoadjuvant treatment, round cell component ratios, FNCLCC grade, nuclear grade, mitotic index, presence of necrosis and nuclear morphometric measurements were evaluated and the prognosis relationship was investigated. Tumor necrosis rate and prognosis relationship were investigated by reevaluating the preparations of patients who underwent neoadjuvant treatment. No statistically significant difference was found between age, gender, location, tumor size, necrosis and survival (p>0,05). There was a statistically significant difference between FNLCC grade and modified Fuhrman grade and disease-free survival rates and durations (p< 0,05). In the tumor group with more than 25% round cell component, overall and disease-free survival rates as well as durations were significantly decreased (p< 0,05). It was observed that the overall and disease-free survival rates decreased as the mitotic index numbers increased. Disease-free survival times were statistically lower in patients with a mitotic index of more than 10 compared to the other two groups (p: 0,03). No statistical significance was found between the mean cell number and overall and d_sease-free survival data (p>0,05). Significant statistical significance was found between the mean nuclear area of tumor cells and overall and d_sease-free survival. The mean nuclear area was significantly higher in the group that died and in the group with recurrence/metastasis (p0,05). According to the results of our study, the presence of round cell component is an unfavorable prognostic parameter, but this rate is usually given as 5% and above in the references, wh_le 25% and above was found to be significant in our study. In our study, the mean nuclear area and nuclear grad_ng accord_ng to Mod_f_ed Fuhrman were found to be prognostically significant. In addition to nuclear rounding and cellularity, we think that nuclear enlargement/expans_on is especially important and should be evaluated when evaluating the presence and rates of round cell components, which we routinely use when grading myxoid liposarcoma. In our study, myxoid liposarcoma was generally found to respond well to neoadjuvant treatment as reported in the literature, but there was no significant difference in disease-free survival and survival compared to the group that did not receive neoadjuvant treatment.