Aspiration for Knowledge in the Renaissance: Hamlet and The tragical history of Doctor Faustus
Rönesansta bilgi arzusu: Hamlet ve Doktor Faustus'un trajik tarihi
- Tez No: 886768
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEPEHR DANESHARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aspirasyon, Bilgi, Hümanizm, Rönesans, Yeni tarihselci yaklaşım, Aspiration, Humanism, Knowledge, New Historicism, Renaissance
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Klasik antik çağın yeniden canlandırılmasıyla tanınan Rönesans, dil, edebiyat ve düşüncede derin bir canlanmaya tanık oldu; zeka ve yaratıcılıkta sayısız ilerlemeyi teşvik etti. Bu çalışma, Rönesans döneminin çok yönlü ilerleyişini ele almakta ve dönemin çeşitli entelektüel arayışlarını yeni bir tarihselci yaklaşımla titizlikle incelemektedir. Öğrenmenin, öğretme metodolojilerinin ve felsefi temellerin evrimini araştıran bu tez, Rönesans filozofları ve hümanistlerinin zamanın kültürel ve entelektüel ahlakını şekillendirmede oynadığı önemli rolü aydınlatıyor. Birincil kaynakların ve Shakespeare'in Hamlet'i ve Marlowe'un Doktor Faustus'un Trajik Tarihi gibi ufuk açıcı edebi eserlerin titiz bir analizi yoluyla bu çalışma, insan doğasının karmaşıklıkları, bilgi edinimi ve güç arayışına dair incelikli içgörüler sunuyor. Bu araştırma, dönemin temalarını, karakterlerini ve teknolojik yeniliklerini inceleyerek Rönesans düşüncesi ve kültürünün modern entelektüel söylemi ve eğitim uygulamalarını nasıl etkilemeye devam ettiğine dair kapsamlı bir anlayış sunarak Rönesans ideallerinin ve ilerlemelerinin kalıcı öneminin altını çiziyor.
Özet (Çeviri)
The Renaissance, renowned for its revival of classical antiquity, witnessed a profound resurgence in language, literature, and thought, fostering numerous advancements in intellect and creativity. This study looks into the multifaceted progressions of the Renaissance era, meticulously examining the period's diverse intellectual pursuits through a new historicist approach. By exploring the evolution of learning, teaching methodologies, and philosophical underpinnings, this thesis elucidates the pivotal role played by Renaissance philosophers and humanists in shaping the cultural and intellectual ethos of the time. Through meticulous analysis of primary sources and seminal literary works like Shakespeare's Hamlet and Marlowe's The Tragical History of Doctor Faustus, the study offers nuanced insights into the complexities of human nature, knowledge acquisition, and the pursuit of power. By examining the themes, characters, and technological innovations of the era, this research provides a comprehensive understanding of how Renaissance thought and culture continue to influence modern intellectual discourse and educational practices, underscoring the enduring relevance of Renaissance ideals and advancements.