Hegel felsefesinde tin kavramının 1900'lü yıllardan günümüz sanat eserlerinde çözümlenmesi
Analysis of the concept of spirit in Hegel's philosophy in works of art from the 1900's to the present
- Tez No: 886797
- Danışmanlar: PROF. DR. TUBA GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Güzel Sanatlar, Philosophy, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Felsefe, Hegel felsefesi, tin, modern sanat, çağdaş sanat, Philosophy, Hegel, Spirituality, modern art, contemporary art
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada Hegel felsefesinde tinsellik kavramının 1900'lerden günümüze kadar olan plastik sanat eserlerindeki yeri ve öneminin çözümlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 20. ve 21. yüzyılda eserler vermiş olan Türk ve yabancı sanatçılar arasından 20 tanesi amaçlı örneklem doğrultusunda belirlenmiş ve bu sanatçıların eserleri Hegel'in tinsellik kavramı ile çözümlenmiştir. Bu bağlamda tin kavramı ile sanat eseri çözümlemelerinde sanatçıların doğum tarihleri esas alınarak tarih belirtilmiş ve kronolojik bir sıra oluşturulmuştur. Bu araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseniyle şekillenmiştir. Tin kavramı ile eşleştirilebilecek sanat eserleri çözümlemelerinde içerik analizi kullanılarak sonuca ulaşılmıştır. Araştırma bulguları ışığında, 1900'lerden günümüz sanatına değin yaşanan sosyolojik, kültürel, toplumsal değişimlerin sanatçının tinsel yönünü ve sanat eserini doğrudan etkilediği araştırma sonucunda görülmüştür. Çalışmanın 20 ve 21. yüzyılı kapsaması ile birlikte farklı dönemlerden sanatçılar ve eserler seçilmesi tinin dönem, zaman, kültür ve birey psikolojisi içerisinde sanatçı aracılığı ile kendi varoluşunu her daim sanat alımlayıcısına aktardığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the place and significance of the concept of spirituality in Hegel's philosophy within the plastic arts from the 1900s to the present day. To achieve this goal, 20 artists, both Turkish and foreign, who have produced works in the 20th and 21st centuries, were selected using purposive sampling. The works of these artists were analyzed in relation to Hegel's concept of spirituality. In this context, the birth dates of the artists were taken into account, and a chronological order was established for the analysis of the art pieces in connection with the concept of spirituality. This research is shaped by the phenomenological design, one of the qualitative research methods. Content analysis was used to reach conclusions in the analysis of artworks that could be associated with the concept of spirituality. The findings of the research show that the sociological, cultural, and social changes that have occurred from the 1900s to contemporary art have directly influenced the spiritual aspect of the artist and the artwork. The inclusion of artists and works from different periods covering the 20th and 21st centuries led to the conclusion that spirituality, through the artist, consistently conveys its existence to the art recipient within the context of time, culture, and individual psychology.