Fen bilgisi öğretmen adaylarının 21. yüzyıl dijital çağ okuryazarlığı becerileri girişimcilik özellikleri ve stem'e yönelik tutumlarının incelenmesi
Investigation of science teacher candidates' 21st century digital age literacy skills, entrepreneurship characteristics and attitudes towards stem
- Tez No: 886796
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital çağ okuryazarlığı, girişimcilik, STEM, fen bilgisi öğretmen adayı, Digital age literacy, entrepreneurship, STEM, science teacher candidate
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmada fen bilgisi öğretmen adaylarının 21. yüzyıl dijital çağ okuryazarlığı düzeyleri, girişimcilik özellikleri ve STEM' e yönelik tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Konya il merkezinde bulunan bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 195 fen bilgisi öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırma nicel araştırma desenlerinden tarama deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir Araştırmada veri toplama araçları olarak Dijital Çağ Okuryazarlığı Ölçeği, Girişimcilik Ölçeği ve STEM' e Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS 23 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre fen bilgisi öğretmen adaylarının dijital çağ okuryazarlığı, girişimcilik özellikleri ve STEM 'e yönelik tutum düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Fen bilgisi öğretmen adaylarının dijital çağ okuryazarlığı düzeyleri ve STEM' e yönelik tutumlarının demografik bilgileri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Fen bilgisi öğretmen adaylarının girişimcilik özelliklerinin demografik bilgilerinden sadece aile gelir durumuna göre anlamlı düzeyde farklılaştığı belirlenmiştir. Fen bilgisi öğretmen adaylarının dijital çağ okuryazarlığı düzeyleri ile girişimcilik düzeyleri arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Fen bilgisi öğretmen adaylarının dijital çağ okuryazarlığı puanları ile STEM tutum puanları arasında düşük düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Fen bilgisi öğretmen adaylarının girişimcilik puanları ile STEM' e yönelik tutum puanları arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Fen bilgisi öğretmen adaylarının dijital çağ okuryazarlığı düzeyleri girişimcilik özellikleri ve STEM' e yönelik tutumlarının birbirlerini pozitif yönde ve anlamlı bir şekilde etkilediği görülmüştür. Bu araştırmada öğretmen adayları, dijital medya araçlarının çevre kirliliği ile ilgili konuları yaymada yetersiz kaldığı görüşünü savunmuşlardır. Dijital medya araçlarının daha etkin kullanımıyla çevre sorunlarına daha fazla dikkat çekilebilir. Bu araştırmada fen bilgisi öğretmen adaylarının akademik eğitimlerinde yabancı dil konusunda kendilerini yetersiz hissettikleri bulgusuna ulaşılmıştır. Üniversitelerde verilen yabancı dil derslerine gereken önemin verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine science teacher candidates' 21st century digital age literacy levels, entrepreneurship characteristics and attitudes towards STEM. The sample of the study consists of 195 science teacher candidates studying at a state university in the city centre of Konya in the 2021-2022 academic year. The study was conducted using the scanning design from quantitative research designs. The Digital Age Literacy Scale, Entrepreneurship Scale and Attitude Scale Towards STEM were used as data collection tools in the study. The collected data was analyzed using the SPSS 23 program. Independent samples t-test and one-way analysis of variance were used in the analysis of the data. According to the research results, it was determined that science teacher candidates' digital age literacy, entrepreneurship characteristics and attitudes towards STEM were high. No statistically significant difference was found between the demographic information of science teacher candidates' digital age literacy levels and their attitudes towards STEM. It was determined that the entrepreneurial characteristics of science teacher candidates differed significantly only according to family income status from their demographic information. A moderate, positive and significant relationship was determined between the digital age literacy levels and entrepreneurship levels of science teacher candidates. A low level of positive and significant relationship was found between the digital age literacy scores and the STEM attitude scores of science teacher candidates. A moderate level of positive and significant relationship was found between the entrepreneurship scores and the STEM attitude scores of science teacher candidates. It was observed that science teacher candidates' digital age literacy levels, entrepreneurship characteristics and attitudes towards STEM positively and significantly affect each other. In this study, teacher candidates defended the view that digital media tools are insufficient in spreading issues related to environmental pollution. More effective use of digital media tools can draw more attention to environmental problems. In this study, it was found that science teacher candidates feel inadequate in the subject of foreign language in their academic education. It can be suggested that the necessary importance should be given to foreign language courses given in universities.