İmmunsupresif tedavi alan hastaların HBV, HCV, HIV ve tüberküloz açısından taranması ve verilen profilaktik tedavilerin retrospektif incelenmesi
Screening of patients receiving immunospressive treatment for HBV, HCV, HIV and tuberculosis and retrospective review of prophylactic treatments given
  1. Tez No: 886830
  2. Yazar: MERYEM GÜRLER ÇINKI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖNLEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: İmmünsupresif tedavi, HBVr, antiviral profilaksi, enfeksiyon hastalıkları, Immunosuppressive therapy, HBVr, antiviral prophylaxis, infectious diseases
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: İmmunsupresif tedavi öncesi enfeksiyon hastalıkları polikliniğine yönlendirilen hastaların HBV, HCV, HIV ve Tüberküloz açısından taranması ve profilaktik tedavilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif, gözlemsel ve tek merkezli olup Ocak–Aralık 2022 tarihleri arasında immunsupresif tedavi öncesi HMKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları polikliniğine yönlendirilen ve HBV profilaksisi alan 170 hastadan oluşmaktadır. Yaş, cinsiyet, primer ve ek hastalık, HBV profilaksisi başlama zamanı, aldıkları profilaktik ajan, immunsupresif tedaviler, risk kategorisi, PPD ve/veya quantiferon sonuçları, INH kullanımı, akciğer grafileri, tedavi başlangıcı ve sonundaki laboratuvar değerleri ve viral hepatit serolojileri kaydedildi. Bulgular: Hastaların %50,6'sı (n=86) kadın, %49,4'ü (n=84) erkek, yaş ortalaması 55,84 ± 0.89 yıldır. Hastaların %53,5'i ETV, %33,5'i TDF ve %12,9'u TAF kullanmaktaydı. Hastaların %2,9'unda HBVr gelişmişti. EASL 2022'ye göre hastaların %23,5'i yüksek, %17,6'sı orta, %51,2'si düşük riskli, %7,6'sı riski belirsiz gruptaydı. APASL 2021'e göre hastaların %11,8'i yüksek, %47,1'i orta, %12,9'u düşük riskli, %28,2'si riski belirsiz gruptaydı. Çalışmamızda romatolojik hastalıklar en sıktı. En sık kullanılan immunsupresif ajan TNFα inhibitörleriydi. HBVr gelişen beş hastanın ikisi HBsAg, üçü Anti-HBc IgG pozitifti. Hastaların %17,1'inin HBsAg, %69,4'ünün Anti-HBs pozitif, %82,3'ünün ise Anti-HBc IgG pozitif/HBsAg negatif olduğu saptandı. Hastaların %1,2'si Anti-HCV ve Anti-HIV pozitif olup, %51,8'i LTBE profilaksisi almıştı. Sonuç: İmmunsupresif tedavi süresince bazı enfeksiyonların ortaya çıkması veya mevcut enfeksiyonların alevlenmesi, tedavi başarısını olumsuz etkilemekte ve mortaliteyi arttırmaktadır. En sık karşılaştığımız HBV ve tüberküloz reaktivasyonu olup; immunsupresif tedavi alan her hastanın bazal viral markerları incelenmeli, LTBE araştırılmalı ve immunsupresif tedavi süresi ve tipine göre reaktivasyon için risk sınıflandırması yapılarak ilgili profilaktik ajanlar başlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to screen patients referred to the infectious diseases outpatient clinic for HBV, HCV, HIV and Tuberculosis before immunosuppressive treatment and to evaluate prophylactic treatments. Materials and Methods: This research is a retrospective, observational and single-center study. 170 patients who were referred to HMKU Faculty of Medicine Hospital Infectious Diseases outpatient clinic and received HBV prophylaxis before immunosuppressive treatment between January and December 2022 were included in the study. Age, gender, primary disease, comorbidity, time to initiate HBV prophylaxis, the prophylactic agent used, immunosuppressive treatments, risk category, PPD and/or quantiferon results, INH use, lung imaging findings, laboratory values at the start and end of treatment, and viral hepatitis serologies were all recorded. Results: 50.6% (n=86) of the patients were female, 49.4% (n=84) were male, and the mean age was 55.84±0.89 years. 53.5% of the patients received ETV, 33.5% TDF, and 12.9% TAF treatment. HBV reactivation occurred in 2.9% of the patients. According to EASL 2022, 23.5% of patients were classified as high risk, 17.6% as medium risk, 51.2% as low risk, and 7.6% as uncertain risk. According to APASL 2021, 11.8% of patients were classified as high risk, 47.1% as medium risk, 12.9% as low risk, 28.2% as uncertain risk. Rheumatological diseases were the most prevalent in our study. The most commonly used immunosuppressive agents were TNFα inhibitors. Two of the five patients who developed hepatitis B reactivation were HBsAg positive, while the other three were anti-HBc IgG positive. The results showed that 17.1% of the patients were HBsAg positive, 69.4% were anti-HBs positive, and 82.3% were anti-HBc IgG positive or HBsAg negative. 1.2% of the patients tested positive for anti-HCV and anti-HIV, with 51.8% receiving LTBI prophylaxis. Conclusion: The emergence of new infections or the worsening of pre-existing infections during immunosuppressive treatment reduces treatment efficacy and increases mortality. The most common diseases we encounter are HBV and tuberculosis reactivation; basal viral markers in each patient receiving immunosuppressive therapy should be checked, LTBI should be investigated, and relevant prophylactic agents should be initiate based on risk classification for reactivation according to the duration and type of immunosuppressive therapy.