Medyanın dijitalleşmesi ile birlikte değişen gazetecilik
The transformation of journalism with the digitalization of media
  1. Tez No: 886919
  2. Yazar: OSMAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYTEN ÖVÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Dijitalleşme, Yayıncılık, Gazetecilik, Habercilik
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Gazetecilik ve haber kavramı günümüz teknolojileriyle birlikte her geçen gün değişime uğramakta, dönüşümünü sürdürmektedir. 'Medyanın Dijitalleşmesi ile Birlikte Değişen Gazetecilik' adlı çalışmada Türkiye'de gazeteciliğin geçmiş ve günümüz arasındaki değişimi ortaya konulmaya çalışılacaktır. Hem haber yapanlar hem de haberler ve içeriklerdeki 'dijital' değişim gözler önüne serilecektir. Bu araştırmada amaç, Türkiye'de gazeteciliğin ilk ortaya çıktığı süreç, aşamalar ve tarihsel perspektifle değişimi ve dönüşümü ortaya koymak, yenilikleri tespit etmek olacaktır. Araştırma, geçmişte yayında olup günümüzde yayınlarını sonlandırmış haber mecraları göz önünde bulundurulup süreklilik sağlanamayacağı ve okuyucunun en çok tercih ettiği yayınlar üzerinden yapılacaktır. Söz konusu araştırmanın evreni Türkiye'de hem geleneksel hem de dijital yayın yapan haber mecralarıdır. Bu kapsamda araştırmanın örneklemi, Türkiye'de hem ilk dijital haber yayıncıları sayılan hem de geçmişte başladıkları geleneksel yayınlarını sürdüren ve uzun yıllar tirajların da baz alınmasıyla Hürriyet, Sabah ve Milliyet gazeteleridir. Araştırmada yöntem olarak literatür taraması ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılacaktır.
Özet (Çeviri)
The concept of journalism and news is changing day by day with today's technologies and continues its transformation. In the study titled The Transformation of Journalism with the Digitalization of Media', we will try to reveal the change in journalism between the past and the present in Turkey. The 'digital' change in both news makers and news and content will be revealed. The aim of this research will be to reveal the process, stages and historical perspective in which journalism first emerged in Turkey, and to reveal the change and transformation and to identify innovations. The research will be carried out on the publications that are most preferred by the reader, taking into account the news channels that were broadcast in the past but have ceased their publications today, and that continuity cannot be ensured. The universe of the research in question is news channels broadcasting both traditionally and digitally in Turkey. In this context, the sample of the research is Hürriyet, Sabah and Milliyet newspapers, which are considered to be the first digital news publishers in Turkey and continue their traditional publications that they started in the past, based on their circulation for many years. Literature review and semi-structured interview techniques will be used as methods in the research. Kewords: Media, Digitalization, Publishing, Journalism, Reporting