Elektrikli araçlarda kullanılan fren sistemi parçalarının imalatında 6 sigma ve 8d metodolojileri ile kalite iyileştirme uygulamaları
Quality improvement practices with 6 sigma and 8d methodologies in the manufacture of brake system parts used in electric vehicles
  1. Tez No: 887053
  2. Yazar: ORKUN TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ANIL AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Altı Sigma, 8D Metodolojisi, Elektrikli Araçlar, Fren Sistemi İmalatı, Six Sigma, 8D Methodology, Electric Vehicles, Brake System Manufacturing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Sınırların ortadan kalktığı küreselleşen dünyada, pazardaki birçok yerli ve yabancı rakip arasında yer alan şirketlerin başarısı, müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını doğru anlayıp bunlara hızlı cevap vermeleri ile mümkün olabiliyor. Rekabet avantajı elde etmek için şirketlerin müşterilerine kaliteli ürünler sunması gerekmektedir. Ürünün kaliteli olması yeterli değil, mümkün olan en düşük maliyetle de yapılması gerekmektedir. Firmalar mümkün olan en düşük hata oranıyla üretim yaparak maliyetlerini düşürebilirler. Bunun için uygulanan Altı Sigma metodolojisi ve 8D metodolojisi süreçte gerekli iyileştirmeleri yaparak, milyonda 3,4 hata ile mükemmelliği hedefleyen, müşteri ihtiyaç ve ihtiyaçlarını belirlemeye önem veren bir yöntemlerdir. Firmaların hatasız üretim yapma isteği sonucunda Altı Sigma ve 8D metodolojisi kavramı doğmuş ve yayılmıştır. Bu teknolojiler ilk olarak 1980'lerde Motorola'da ortaya çıkmıştır. Bu süreç zarfında Amerika'da çok popüler hale gelerek onu kullanan şirketlere önemli faydalar sağlamıştır. Yabancı ortaklıkların ve yatırımların artmasıyla birlikte ülkemizdeki büyük firmalarda Altı Sigma metodolojisi ve 8D metodolojisi uygulanmaya başlanmıştır. Bu çalışmamızda elektrikli araçlarda kullanılan fren sistemi parçalarının imalatında uygulanan altı sigma ve 8D metodolojilerinin kalite iyileştirmelerini açıklıyor olacağız. Tezde herhangi bir üretici firma yada imalatçı ismi bulunmamaktadır. Bu tezde kullanılan bilgiler anonimleştirilerek kullanılmıştır
Özet (Çeviri)
In a globalizing world where borders have disappeared, the success of companies among many domestic and foreign competitors in the market is possible by correctly understanding the demands and needs of customers and responding to them quickly. To gain competitive advantage, companies need to offer quality products to their customers. It is not enough for the product to be of high quality, it must also be made at the lowest possible cost. Companies can reduce their costs by producing with the lowest possible error rate. The Six Sigma methodology and 8D methodology applied for this are methods that aim for perfection with 3.4 errors per million by making the necessary improvements in the process and attach importance to determining customer needs and requirements. As a result of companies' desire for error-free production, the concept of Six Sigma and 8D methodology was born and spread. These technologies first appeared at Motorola in the 1980s. During this period, it became very popular in America and provided significant benefits to the companies that use it. With the increase in foreign partnerships and investments, Six Sigma methodology and 8D methodology have begun to be implemented in large companies in our country. In this study, we will explain the quality improvements of six sigma and 8D methodologies applied in the manufacturing of brake system parts used in electric vehicles. In this thesis, no manufacturer and supplier name mentioned. All information used in thesis is anonymized.