Ana sınıfı ve ilkokul öğretmenlerinin periodontal sağlık ve hastalık ile ilgili bilgi düzeylerinin ve tutumlarının değerlendirilmesi: Kocaeli ili örneklemi
Evaluation of knowledge levels and attitudes of kindergarten and primary school teachers about periodontal health and disease: City of Kocaeli
  1. Tez No: 887351
  2. Yazar: NİSA İREM ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE YAPRAK, PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periodontal sağlık, ağız hijyeni, okul, Periodontal health, oral hygiene, school
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Ana Sınıfı ve İlkokul Öğretmenlerinin Periodontal Sağlık ve Hastalık ile ilgili Bilgi Düzeylerinin ve Tutumlarının Değerlendirilmesi: Kocaeli İli Örneklemi'' Amaç Bu tez çalışmasında Kocaeli ilinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda aktif çalışan ana sınıfı ve ilkokul öğretmenlerinin periodontal sağlık ve hastalıkla ilgili bilgi düzeylerinin ve tutumlarının diş hekimleri referans alınarak değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem Çalışmamıza aktif çalışma hayatında bulunan 104 ana sınıfı öğretmeni ve 299 ilkokul öğretmeni ve 144 diş hekimi olmak üzere toplamda 547 kişi katılmıştır. Google Forms üzerinden hazırlanan anket çalışmasında periodontal sağlık ve hastalık hakkındaki bilgi ve tutumları değerlendiren 21 soru ve katılımcıların kişisel ağız bakımı ve alışkanlıklarını değerlendiren 10 soru cevaplanmak üzere katılımcılara sosyal platformlar üzerinden iletilmiştir. Bulgular Çalışmamızda elde edilen verilere göre hem ana sınıfı öğretmenlerinin hem de ilkokul öğretmenlerinin periodontal sağlık ve hastalık ile ilgili bilgi düzeylerinde diş hekimlerine kıyasla birtakım eksiklikler bulunmuştur. Öğretmenler branş olarak değerlendirildiğinde ise ana sınıfı öğretmenlerinin bilgi düzeyi ilkokul öğretmenlerine göre daha düşük bulunmuştur. Sonuç Okullar ağız ve diş sağlığı alışkanlığının çocuklarda küçük yaşlardan itibaren elde edilmesi konusunda etkili yerlerdir. Öğretmenler bu konuda eğitim verme noktasında son derece önemli bir rol oynamaktadır. Doğru ve etkin eğitim verilebilmesi için öğretmenlerin periodontal sağlık ve hastalıkla ilgili bilgi düzeylerinin artırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Knowledge Levels and Attitudes of Kindergarten and Primary School Teachers about Periodontal Health and Disease: City of Kocaeli' Objective In this thesis, it is aimed to evaluate the level of knowledge and attitudes of kindergarten and primary school teachers working actively in institutions affiliated to the Ministry of National Education in Kocaeli province about periodontal health and disease with reference to dentists. Method A total of 547 people participated in our study, including 104 kindergarten teachers, 299 primary school teachers and 144 dentists in active working life. In the questionnaire study prepared through Google Forms, 21 questions evaluating knowledge and attitudes about periodontal health and disease and 10 questions evaluating personal oral care and habits of the participants were sent to the participants via social platforms to be answered. Results According to the data obtained in our study, both kindergarten and primary school teachers had lower levels of knowledge about periodontal health and disease compared to dentists. As a result of the evaluation of teachers by branch, the knowledge level of kindergarten teachers was found to be lower than that of primary school teachers. Conclusion Schools are effective places for children to acquire oral and dental health habits from an early age. Teachers are effective in providing education on this subject. In order to provide correct and effective education, teachers' level of knowledge about periodontal health and disease should be increased.