Paranazal sinüs ve nazofarenks karsinomlu olguların radyoterapisinda in vivo dozimetri
İn vivo dosimetry in the radiotherapy of nasopharynx paranasal sinus carcinomas
- Tez No: 88736
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Kulak Burun ve Boğaz, Onkoloji, Eye Diseases, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Oncology
- Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, kalite güvenilirliği, lens, TLD. T c. YÜKSEKÖĞRETİM KUHULB nnıruiHAiiTASVnN SHIFRKEZİ, Radiotherapy, quality assurance, lens, TLD
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET PARANAZAL SİNÜS VE NAZOFARENKS KARSİNOMLARI RADYOTERAPİSİNDE İN VİVO DOZİMETRİ Dr. Yıldıray Tanrıver Kanser tedavileri arasında önemli yeri olan radyoterapide kalite güvenilirliği programları önemlidir. Bu programların kapsamı içinde invivo doz ölçümlerinin yapılması ve kayıtlarının tutulması da yer almaktadır. Bu çalışmada nazofarenks paranazal sinüs kanserleri radyoterapisinde riskli organlardan biri olan lensin aldığı doz termoluminesan dozimetreler (TLD) kullanılarak ölçülmüştür. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi kliniğine 1998-1999 tarihleri arasında başvuran ve radyoterapi uygulanan nazofarenks ve paranazal sinüs karsinomlu 10 olgu rasgele seçilerek çalışmaya dahil edilmiştir. TLD ölçümleri blokla korunmuş gözlerde ve açık alanlarda yapılmış ve aynı ölçümler rando fantomda tekrarlanmıştır. LiF ribbon ve kare tip TLD 1er gözün üst, alt, iç ve dış kantuslarma yerleştirilmiştir. Rando fantomda bu dört yerleşim yerine ek olarak gözün orta içine anatomik olarak lens lokalizasyonuna da TLD yerleştirilmiştir. Yapılan ölçümler daha sonra mevaplan tedavi planlama sistemindeki aynı alanlara denk düşen referans izodozları ile karşılaştırılmıştır. İstatistik yöntemi olarak gruplar arası karşılaştırmada ki kare testi kullanılmıştır. Mevaplan tedavi planlama sisteminde ( TPS ) saptanan blok altı dozlarla TLD ölçümleri arasında fark bulunmasına karşın istatistik olarak anlamlı fark saptanmamıştır. (TPS: 87 cGy, TLD: 95.9 cGy) (p: >0,005).TPS ve TLD doz yüzde farkları açık alanda % 3.96, blok altı alanda % 4.71 olarak bulunmuştur ( p:>0.005 ) ve literatürle uyumludur. TLD ölçümlerinin rutin olarak her hastada uygulanması zor olsa da küratif uygulanan radyoterapide sistematik olarak yapılmalı ve bu şekilde kalite güvenilirliği arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY IN VIVO DOSIMETRY IN THE RADIOTHERAPY OF NASOPHARYNX AND PARANASAL SINUS CARCINOMAS Dr. YILDIRAY TANRIVER Quality assurance programme in radiotherapy, one of the primary treatment modalities in cancer, is important Measuring and recording in vivo doses is included in these programmes. In this study thermoluminesance dosimetries (TLD) are used to measure the lens doses one of the organs at risk in the radiotherapy of nasopharynx and paranasal sinus carcinomas. Between 1998-1999 10 patients with histologically proven nasopharynx and paranasal sinus carcinomas who are treated with radiotherapy in the Department of Radiation Oncology of Dokuz Eylül University Medical School are randomly choosen. The measurements were done in patients and also in rando phantom in open fields and shielded fields. The LiF ribbon and square type TLD s are put on the superior, inferior, medial, latheral canthuses of the eye. In rando phantom, besides these places a fifth TLD is put in the central inside of the eye, anatomicaly the lens position. The dose measurements are compared with the reference doses of the same points in Mevaplan treatment planning system( TPS). For the comparison of the groups Chi square test is used as the statistical method.In shielded fields TPS and TLD are found, 87.8 cGy and 95.9 cGy respectively. ( p: > 0.005 ).The percentage difference between TPS and TLD in open and shielded fields are 3.96 % and 4.71 % respectively ( p: > 0.005 ).The differences are found < 5% and comparable with the litterature. It is difficult to obtain results of TLD measurements in every patient but should be done systematica^ in the curative radiotherapy of specific organs in order to increase the quality of the treatment.