Beylerbeyi Bayburdî'nin hayatı ve tasavvufî görüşleri
Life and sufi views of Beylerbeyi Bayburdi
- Tez No: 887663
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Tarîkat, Nakşibendîyye, Ahmediyye, Beylerbeyi Bayburdî, Sufism, Order, Nakşibendîyye, Ahmadiyye, Beylerbeyi Bayburdî
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Anadolu coğrafyasında 19. yüzyıldan günümüze kadar varlığını etkili bir şekilde sürdüren Nakşibendî Tarîkatı, bu süreç içerisinde birçok kola ayrılmıştır. Bununla birlikte mezkûr tarîkatın Türkiye sınırlarında varlığını en etkin şekilde devam ettiren kolu ise Hâlidîlik olmuştur. Bu kol özellikte Erzincan başta olmak üzere Türkiye'nin Doğu bölgesinde daha etkin bir role sahiptir. Beylerbeyi Bayburdî'nin silsilesi de bu kola dayanmaktadır. Nakşibendî Hâlidî kolunun yakın geçmişte yaşamış önemli temsilcileri arasında yer alan isimlerden bazıları ise şu şekildedir; Muhammed Sâmî el Erzincânî, Muhammed Beşir, Dede Paşa ve Abdurrahim Reyhan. Çalışmamıza konu olan“Beylerbeyi Bayburdî”mahlaslı Ahmet Beyler Elçi, 20 Mayıs 1952 yılında Bayburt'ta doğmuş, üniversite çağına kadar hayatını burada idâme ettirmiştir. Askerlik ve üniversite eğitimi için gittiği İstanbul'da hissetiği yoğun duygular sonucu arayış içine girerek çeşitli sohbetlere katılmıştır. Yirmi dört yaşında Nakşibendî mürşidlerinden Abdurrahim Reyhan'ı tanımış, onun mânevî terbiyesinde yetişmiştir. Mürşidinin vefatından önce kendisine verdiği tarîkat hilâfetiyle 2003-2022 yılları arasında İstanbul başta olmak üzere Anadolu'nun birçok şehrinde irşad faâliyetlerinde bulunmuş bir mutasavvıftır. Bu çalışmada, Beylerbeyi Bayburdî'nin hayatı ve tasavvufi anlayışının tanıtılması amaçlanmıştır. Bu sahada literatür incelemesi yapıldığında konuyla ilgili herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Dolayısıyla hazırlanan çalışmanın literatüre katkı sağlaması ve sonraki çalışmalara öncülük etmesi hedeflenmiştir. Beylerbeyi Bayburdî'nin hayatı ve tasavvuf anlayışı, ses kaydı sohbetleri dinlenerek, aile efrâdı, mürîdleri, halîfeleri ve sohbetlerinde bizzat bulunan kişilerle yapılan bire bir görüşmelerden yola çıkılarak ortaya konulmaya çalışılmış, bu bağlamda bazı tasavvufî mesele ve kavramlara dair görüşleri değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Naqshbandi sect, which has continued its existence effectively in the Anatolian geography from the 19th century to the present day, split into many branches during this process. However, the branch that continues its existence most effectively within the borders of Turkey is Khalidism. This branch has a more active role in the Eastern region, especially Erzincan. Although the lineage of Beylerbeyi Bayburdî is also based on this branch, some of the names among the important representatives of the Naqshbandî Khalidi branch who lived in the recent past are as follows; Muhammed Sâmî el Erzincânî, Muhammed Beşir, Dede Pasha and Abdurrahim Reyhan. Ahmet Beyler Elçi, with the pseudonym“Beylerbeyi Bayburdî”, who is the subject of our study, was born in Bayburt and lived here until his university age. As a result of the intense emotions he felt in Istanbul, where he went for his military service and university education, he went into search and participated in various conversations. As a result, he met Abdurrahim Reyhan at the age of twenty-four and served him for years, growing up under his spiritual upbringing. He is a Sufi who carried out important guidance activities in many cities of Anatolia, especially Istanbul, 2003 and 2022, with the order of the caliphate given to him by his master before his death. In the study, it was aimed to introduce Beylerbeyi Bayburdî's life and his understanding of Sufism, but when the relevant search was made, no study on the subject was found. For this reason, it is important that the prepared study contributes to the literature and is the first study in this field. In this study, Beylerbeyi Bayburdî's life and understanding of Sufism were tried to be revealed by listening to his conversations, both live broadcast and audio recorded, and through one-on-one interviews with his family members, disciples, caliphs and people who were personally present in his conversations. In this context, some Sufi issues and concepts are discussed. Their opinions were tried to be evaluated.