Sosyal medyaya ve e-ticaret şirketlerine olan güvenin tüketici kararına etkisi
The effect of trust in social media and e-commerce companies on consumer decision
- Tez No: 887960
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇENUR EKİNCİ FURTANA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, E-Ticaret, Tüketici Kararı, Marka, Güven, Social Media, E-Commerce, Consumer Decision, Brand, Trust
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
İnternetin yaygınlaşmasıyla başlayan dijital dönüşüm ile sosyal medya platformları oluşturulmuştur. Günümüzde tüketiciler geleneksel yöntemlerle alışveriş yapmak yerine dijital ortamlar aracılığıyla ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı tüketicilerin online alışveriş yaptıkları web sitelerine duydukları güvenin boyutlarının incelenmesi; bu boyutlara platform güvenirliliği, marka güveni, marka bağlılığı ve satın alma niyetine etkisinin ortaya koymaktadır. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm sosyal medya kavramı, tarihi, araçları, avantaj ve dezavantajları incelenmiştir. Davranışsal eğilimler ve bunların çeşitli faktörlerle birlikte ele alındığı ikinci bölüm bu konuları ele alan literatür tablosu oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde E-Ticaret kavramı, tarihsel gelişimi, türleri, avantaj ve dezavantajları ile e-ticarette güven konusu ile sonlandırılmıştır. Araştırmanın dördüncü bölümünde, çalışma modelindeki değişkenlerin arasındaki bağlantılar titizlikle incelenmiştir. Sosyal medya hesabı bulunan tüketicilerin online ziyaret edilen web sitelerine olan güven düzeyleri; bu boyutların platform güvenirliği, marka güveni, marka bağlılığı ve satın alma niyetine etkileri ortaya konmuştur. Bu bulgular IBM SPSS 22 paket programı kullanılmasıyla yapılan Basit Doğrusal Regresyon araştırma analizi, sosyal medya ve e-ticaret şirketlerinin platform güvenirliği, marka güveni, marka bağlılığı ve satın alma niyeti arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın sonuçları, gelecekte yapılacak araştırmalara ve online işletmeler için öneriler sunmaya yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Social media platforms have been created with the digital transformation that started with the spread of the Internet. Today, consumers meet their needs through digital media instead of shopping with traditional methods. The main purpose of this study is to examine the dimensions of consumers' trust in the websites they shop online; platform reliability, brand trust, brand loyalty and purchase intention. The study consists of four main parts. In the first part, the concept of social media, its history, tools, advantages and disadvantages are examined. The second part, in which behavioral tendencies and various factors are discussed together, a table of literature dealing with these issues has been created. In the third part, the concept of e-Commerce is concluded with its historical development, types, advantages and disadvantages and the topic of trust in e-commerce. In the fourth part of the research, the connections between the variables in the study model were Decently examined. The level of trust of consumers with social media accounts to websites visited online; The effects of these dimensions on platform reliability, brand trust, brand loyalty and purchase intention were revealed. These findings, Simple Linear Regression research analysis using IBM SPSS 22 package program, reveal that there is a positive and significant relationship between platform reliability, brand trust, brand loyalty and purchase intention of social media and e-commerce companies. The results of this study will help to provide recommendations for future research and online businesses.