Somut olmayan kültürel miras unsuru olarak Dengbejler ve turizm ilişkisi üzerine bir araştırma: Diyarbakır örneği
Research on the relationship between trade unions and tourism as an element of intangible cultural heritage; the case of Diyarbakir
  1. Tez No: 888066
  2. Yazar: ŞÜKRAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Dengbejler, Diyarbakır, Somut Olmayan Kültürel Miras, Turizm, Türkiye, Intangible Cultural Heritage, Balances, Tourism, Diyarbakir, Turkey
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
SOKÜM unsurları ve Dengbej ile ilgili birden fazla çalışma bulunmaktadır fakat Türkiye'de dengbejlik kültürünün turizme etkisi üzerine bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı SOKÜM unsuru olan dengbejler ve turizme etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışma yarı yapılandırılmış soru formatı ile derinlemesine yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak dengbejler ve Dengbej Evi ziyaretçileri üzerinden veriler elde edilmiştir. Ortaya çıkan bulgularda ziyaretçi sayısının geçen yıllara göre arttığı, Diyarbakır dışından daha fazla ziyaretçi geldiği, Diyarbakır yerli halkının dengbej evine yeterince özen göstermediği, ziyaretçilerin bu deneyimden memnun ayrıldıkları fakat bazı eksikliklerde fark ettiği, dengbejlerin geçim sıkıntısı dolayısıyla farklı işlerle de meşgul olduğu fakat icra ettikleri dengbejlikten cüzi bir miktar kazandığı, çok fazla bir getirisi olmadığı için genç kesimin meslek edinememelerinden kaynaklı unutulma riski ile karşı karşıya olduğu, ve ziyaretçilerin turlar ve bireysel bir şekilde burayı tercih etmeleri dengbejlik kültürünün bir turistik çekicilik haline geldiği ve turizmin dengbejlik kültürünün gelişimi üzerinde olumlu bir etkisi olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
There are more than one studies on Intangible Cultural Heritage elements and Dengbej, but there is no study on the impact of dengbejlik culture on tourism in Turkey. The main purpose of this study is to evaluate the effects of Intangible Cultural Heritage on tourism and tourism. Data were obtained through dengbejler and Dengbej House visitors by using the in-depth face-to-face interview technique with the semi-structured question format of the study. The findings revealed that the number of visitors increased compared to previous years, more visitors came from outside Diyarbakir, the locals of Diyarbakir did not pay enough attention to the dengbej house, visitors were satisfied with this experience, but noticed some shortcomings, dengbejs were also busy with different jobs due to lack of livelihood, but earned a small amount from the dengbej they performed, because they did not have much return, the young segment faced the risk of being forgotten due to their inability to get a profession, and it is seen that the dengbejlik culture has become a tourist attraction for visitors to choose tours and individual way here, and tourism has a positive impact on the development of dengbejlik culture.