Mide kanserinde neoadjuvan tedavi sonrası patolojik yanıtın belirleyicisi olarak tümör-stroma oranının değeri
The value of tumor/stroma ratio as a determinant of pathological response after neoadjuvant treatment in gastric cancer
  1. Tez No: 888067
  2. Yazar: ABİDİN GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, Neoadjuvan kemoterapi, Tümör regresyon derecesi, Tümör-stroma oranı, Gastric cancer, Neoadjuvant chemotherapy, Tumor regression grade, Tumor-stroma ratio
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Neoadjuvan kemoterapi (NAK)'nin mide kanserlerinde tedavide kullanımı kılavuzlarda yerini alsa da patolojik tam yanıt oranları düşüktür. Neoadjuvan tedavi (NAT) sonrası patolojik tam yanıtı tanımlayabilecek belirteçlere klinik olarak ihtiyaç vardır. Tümör/stroma oranı (TSR), mide kanseri de dahil olmak üzere birçok kanser türü için prognostik ve hayatta kalmanın bir göstergesi olduğu kanıtlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, ameliyat öncesi biyopsi örneklerinden değerlendirilen TSR'nin, mide kanserli hastaların NAK sonrası yanıtı tahmin edip edemeyeceğini araştırmaktı. Gereç ve Yöntem: Temmuz 2019-Ocak 2024 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi Genel cerrahi kliniğine başvuran, mide adenokarsinomu tanısı alıp, NAK tedavisi sonrasında operasyona alınan hastalar retrospektif olarak analiz edildi. Tanısal biyopsilerin hematoksilen ve eozin (H&E) boyalı bölümleri toplandı ve TSR iki araştırmacı patolog (AHZ, NT) tarafından bağımsız olarak değerlendirildi. Hastalar stroma-düşük (≤%50 stroma) ve stroma-yüksek (>%50 stroma) gruplarına ayrıldı. Tümör regresyon derecesi (TRG), rezeke edilen primer tümörün H&E boyalı kesitleri üzerinde değerlendirilip, TRG 0, TRG 1 ve TRG 2 patolojik yanıt var olarak tanımlanırken, TRG 3 patolojik yanıt yok olarak tanımlandı. Bulgular: Bu çalışmaya toplam 22 hasta dahil edildi; tüm hastaların TSR yüzdesi ortanca değeri %59 (15-95) olup, hastaların 6'sı (%27,3) düşük-stroma, 16'si (%72,7) yüksek-stroma grubunda yer aldı. Patolojik yanıtın değerlendirilmesi sonucunda 2 olguda (%9,1) tam patolojik yanıt elde edilirken (TRG 0), 11 olguda ise herhangi bir regresif değişiklik görülmedi (TRG 3). Dikotomizasyondan sonra, 11 (%50) vaka patolojik yanıt verenler (TRG 0-1-2) olarak sınıflandırılırken, 11 (%50) vaka patolojik yanıt vermeyenler (TRG 3) olarak değerlendirildi. NAT'ye patolojik yanıt ile TSR açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,635). Alt grup analizlerinde NAT'ye yanıtı göstermede karsinoembriyonik antijen (CEA) ve CA19,9 değeri açısından istatistiksel olarak anlamlı derecede farklılık saptandı ix (p=0,038; p=0,042). Patolojik yanıt olmayan (TRG 3) grupta CEA ve Ca19-9 değerleri daha yüksek saptandı. Sonuç: Bu çalışma, mide kanseri hastalarında neoadjuvan kemoterapi (NAK) sonrası patolojik yanıtı değerlendirmek için tümör-stroma oranının (TSR) kullanılabilirliğini araştırmıştır. Elde edilen bulgular, TSR'nin NAK sonrası patolojik yanıtı öngörmekte istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediğini ortaya koymuştur. Ancak, karsinoembriyonik antijen (CEA) ve CA19-9 değerleri açısından yapılan alt grup analizlerinde, patolojik yanıt olmayan grupta daha yüksek CEA ve CA19-9 düzeyleri belirlenmiştir. Bu sonuçlar, NAK sonrası patolojik yanıtı tahmin etmek için TSR'nin tek başına yeterli olmayabileceğini, ancak serum tümör belirteçlerinin (CEA ve CA19-9) ek olarak kullanılmasının potansiyel bir değer taşıyabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Although the use of neoadjuvant chemotherapy in the treatment of gastric cancer is included in the guidelines, pathological complete response rates are low. There is a clinical need for markers that can identify pathological complete response after neoadjuvant treatment. The tumor/stroma ratio has been proven to be prognostic and an indicator of survival for many types of cancer, including gastric cancer. The aim of this study was to investigate whether tumor/stroma evaluated from preoperative biopsy samples could predict the response of gastric cancer patients after neoadjuvant chemotherapy. Materials and Methods: Patients who applied to Ankara City Hospital General Surgery Clinic between July 2019 and January 2024, were diagnosed with gastric adenocarcinoma and underwent surgery after neoadjuvant chemotherapy were analyzed retrospectively. Hematoxylin and eosin (H&E) stained sections of diagnostic biopsies were collected and the tumor/stroma ratio was independently evaluated by two research pathologists (AHZ, NT). Patients were divided into stroma-low (≤50% stroma) and stroma-high (>50% stroma) groups. Tumor regression degree (TRG) was evaluated on H&E stained sections of the resected primary tumor, and TRG 0, TRG 1 and TRG 2 were defined as having a pathological response, while TRG 3 was defined as no pathological response. Results: A total of 22 patients were included in this study; The median tumor/stroma ratio percentage value of all patients was 59% (15-95), and 6 (27.3%) of the patients were in the low-stroma group and 16 (72.7%) were in the high-stroma group. As a result of the evaluation of the pathological response, a complete pathological response was obtained in 2 cases (9.1%) (TRG 0), while no regressive change was observed in 11 cases (TRG 3). After dichotomization, 11 (50%) cases were classified as pathological responders (TRG 0-1-2), while 11 (50%) cases were xi evaluated as pathological non-responders (TRG 3). No statistically significant difference was detected in terms of pathological response to neoadjuvant treatment and tumor/stroma ratio (p=0.635). In subgroup analyses, a statistically significant difference was detected in terms of carcinoembryonic antigen (CEA) and CA19.9 values in showing response to neoadjuvant treatment (p=0.038; p=0.042). CEA and Ca19-9 values were found to be higher in the group that did not respond pathologically (TRG 3). Conclusion: This study investigated the usability of tumor/stroma ratio to evaluate pathological response after neoadjuvant chemotherapy in gastric cancer patients. The findings revealed that the tumor/stroma ratio did not show a statistically significant difference in predicting the pathological response after neoadjuvant chemotherapy. However, in the subgroup analyzes performed in terms of carcinoembryonic antigen (CEA) and CA19-9 values, higher CEA and CA19-9 levels were determined in the group without pathological response. These results indicate that the tumor/stroma ratio alone may not be sufficient to predict the pathological response after neoadjuvant chemotherapy, but the additional use of serum tumor markers (CEA and CA19-9) may be of potential value.