Boethius ve Kındî'de felsefenin sağaltıcı işlevi
The therapeutic function of philosophy in Boethius and al-Kindī
- Tez No: 888162
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Felsefi Sağaltım, Kindî, Boethius, Felsefenin Tesellisi, Üzüntüden Kurtulma Yolları, Philosophical Therapy, al-Kindī, Boethius, The Consolation Of Philosophy, Risâle fî el- Hile li- Def'il Ahzân
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Felsefe hem bilmeye hem de yaşamaya yönelik bir etkinliktir. Bu sebeple felsefe teoriyle olduğu kadar pratikle de ilgilidir. Pratik felsefe doğrudan eylemlerimize ve hayat tarzımıza yöneliktir. Bu yönüyle felsefe doğru eylemi, iyi karakter ve nihayet mutlu bir yaşamı hedefler. Yaşamda karşılaşılan güçlükler bizi bu amaçlardan uzaklaştırdığında felsefenin sağaltıcı işlevi gündeme gelir. Boethius'un Felsefenin Tesellisi ve Kindî'nin Üzüntüden Kurtulma Yolları adlı eseri, ruhsal sağaltımın temin edilmesinde felsefenin nasıl kullanılacağını gösteren temel eserlerdendir. Bu eserler, felsefe sayesinde insanın ruhsal problemlerini, varoluşsal sorunlarını, duygusal ve ahlaki çatışmalarını nasıl aşabileceğinin taslağını ortaya koymuştur. Bu doğrultuda çalışmamızın öncelikli amacı Boethius ve Kindî'de felsefenin sağaltıcı işlevini ortaya koymaktır. Çalışma giriş ve sonuç hariç üç ana bölüm olarak kurgulanmıştır. Giriş bölümünde felsefenin sağaltıcı işlevi, son yüzyılda ortaya çıkan felsefi danışmanlık uygulaması ile Boethius ve Kindî düşüncelerini etkileyen filozof ve düşünce okulları üzerinden incelenmiştir. İlk bölümde Felsefenin Tesellisi isimli eser, ikinci bölümde ise Üzüntüden Kurtulma Yolları adlı eser felsefi sağaltım açısından kavramsal olarak incelenmiştir. Son bölümde ise, Boethius ve Kindî'nin felsefi sağaltım konusundaki benzer ve farklı yönleri incelenerek, bu düşünürlerin sağaltım ilkeleri ortaya konmuştur. Boethius ve Kindî için insan yaşamının temel amacı hem bu dünyada hem de ölümden sonraki yaşamda mutlu olmaktır. Üzüntü, öfke, arzu ve duyguların aşırı halleri insanı mutsuzluğa sürüklemesi sebebiyle ruh hastalığı olarak kabul edilmiştir. Mutluluk için bilgi ve eylem bütünlüğü esastır. İyiye, gerçek mutluluğa, hakikate ve Tanrı'ya ulaşmak, yaşamı akla uygun, erdemli ve iyi hale getirmekle mümkündür. İnsanın kendine, evrene ve varlığa dair bilgisindeki eksiklik, asıl değerli olanı bilmesi önündeki en büyük engeldir. Bu eksiklik sebebiyle, insan asıl değerli olanı bedensel ve maddi olanda arar. Oysa insan için asıl değerli olan ruh ve madde ötesidir. İnsanın pratik bilgeliğe ulaşması bu bilinçliliği kazanarak davranışlarını buna göre düzenlemesiyle mümkündür. İnsan ahlaki alanda duygularıyla değil aklıyla eylemeli ve yaşamında ölçülülük erdemini esas almalıdır. Ölçülülük evrenin ideal düzeninin sağlayıcısı olduğu gibi, insanın ideal davranışlarının da sağlayıcısıdır. Bu uğurda, ruhu sağaltarak gerçek mutluluğa ulaştıracak ilkeler, 'Kendini Bil', 'Kötülüğünü Tedavi Et', 'Ölümden Korkma', 'Tanrı'ya Benze' ve 'Mutlu Ol'dur.
Özet (Çeviri)
Philosophy is an action directed towards both knowing and living. For this reason, philosophy is corcerned with practice as much as with theory. The practical philosophy is focused directly on our actions and our lifestyle. In this respect, philosophy seeks right deeds, good character and, in the end, a blissful life. When the challenges of life distract us from these desires, the therapeutic function of philosophy emerges. Boethius's De Consolae Philosophiae (The Consolation of Philosophy) and Al-Kindī's Risâle fî el- Hile li- Def'il Ahzân (Ways of Relief from Sorrow) are among the fundamental works that indicate how philosophy can be used to achieve spiritual healing. These works outlined how, through philosophy, human beings can overcome their spiritual and existential problems, emotional and moral conflicts. In this regard, the main objective of our study is to demonstrate the therapeutic function of philosophy in the thought of Boethius and al-Kindī. This paper is divided into three main sections, apart from the Introduction and Conclusion. In the introduction, the therapeutic function of philosophy is analysed through the practice of philosophical counselling that emerged in the last century and the philosophers and schools of thought that influenced the ideas of Boethius and Kindī. In the first section, the work 'The Consolation of Philosophy' and in the second section, 'Ways to Get Rid of Sadness' are conceptually analysed regarding philosophical healing. In the following section, the similarities and differences between Boethius and al-Kindī on philosophical theraphy are analysed, and the principles of healing of these philosophers are explained. For Boethius and Kindī, the main purpose of life is happiness both in this world and in the life after death. Grief, anger, desire and extreme forms of emotions have been recognised as mental illnesses since they cause unhappiness. Integration of knowledge and deeds was required for happiness. Reaching the good, real happiness, the truth, and God can be achieved by making life rational, virtuous, and sound. The lack of knowledge about oneself, the universe and existence is the biggest obstacle to knowing what is truly valuable. Because of this lack, people seek the valuable in what is material. However, what is of truly valuable for humans is the spirit and the beyond of material. Achieving practical wisdom is possible by acquiring this consciousness and regulating their behaviour accordingly. In the moral sphere, human should act with mind, not with emotions, and should be guided by the virtue of proportionality in their lives. Just as proportionality is the sustainer of the ideal order of the universe, it is also the sustainer of the ideal behaviour of humans. For this purpose, the principles that will heal the soul and lead it to true happiness are 'Know Thyself', 'Cure The Evil', 'Do Not Fear Death', 'Resemble the God' and 'Be Happy'.