Türkiye'deki profesyonel eczacılık müfredatında farmakoterapi içeriğinin durumu
The status of pharmacotherapy content in the professional pharmacy curriculum in Türkiye
  1. Tez No: 888203
  2. Yazar: RAWAN NASHAWI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDIKARIM MOHAMED ABDI, PROF. DR. MESUT SANCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: farmakoterapi, klinik eczacılık, eğitim, müfredat, değerlendirme, sürekli mesleki gelişim, pharmacotherapy, clinical pharmacy, education, curriculum, assessment, continuous professional development
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Eczacılar, yaşam boyu çeşitli hastalıkları etkili bir şekilde yönetmek için güçlü bir farmakoterapi ve hasta bakımı bilgisine ihtiyaç duyarlar. Bu, ilaç bilgisinin ötesine geçerek hasta güvenliği, farmakogenomik ve bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarını da kapsayan kapsamlı bir eğitim gerektirir. Eczacılık mezunlarının mesleğin gelişen taleplerine uygun becerilerle donatıldığından emin olmak için, mevcut farmakoterapi eğitiminin değerlendirilmesi önemlidir. Bu çalışma, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'taki eczacılık okullarında farmakoterapi eğitimini iki yöntemle değerlendirmiştir: eczacılık eğitmenlerine yönelik 25 maddelik kesitsel bir anket ve resmi üniversite web sitelerinden alınan farmakoterapi müfredat verilerinin içerik analizi. Anket, Delphi yöntemi kullanılarak geliştirilmiş ve pilot testten geçirilmiştir. Farmakoterapi konularının kapsamı, ACCP araç seti kullanılarak değerlendirilmiştir. Davet edilen 39 üniversiteden 24'ü anketi tamamlamış, 37 üniversiteden elde edilen veriler ise web sitesi müfredat içeriği üzerinden analiz edilmiştir. Anket sonuçları, katılımcıların yalnızca üçte birinin aktif öğrenme yöntemlerini sürekli kullandığını, Neredeyse %50 interdisipliner eğitimde eksiklik bildirdiğini ve yaklaşık %30'unun farmakoterapi kapsamını yetersiz bulduğunu, özellikle onkoloji ve enfeksiyon hastalıklarında ifade etmiştir. Zorunlu teorik derslerin medyan sayısı 3 (IQR=1), medyan ECTS kredi sayısı ise 9'dur (IQR=5). Zorunlu uygulamalı derslerin medyan sayısı 3 (IQR=1) ve 18 ECTS kredidir (IQR=15), klinik uygulama dersleri ise daha az yaygındır, medyan ders sayısı 1.5 (IQR=1) ve 5 (IQR=5) ECTS kredidir. ACCP seviyeleri kapsamı önemli ölçüde değişiklik göstermiş olup, sırasıyla 1, 2 ve 3. seviyeler için medyan yüzdeler sırasıyla %29.4, %3.6 ve %0'dır. Çalışma, Türk üniversiteleri arasında öğretim ve uygulamalı eğitim sunumunda önemli varyasyonlar olduğunu ortaya koymuştur. Eğitimciler, uygulamalı eğitimin artırılması ve öğretim kadrosu eksikliklerinin giderilmesi gereğini vurgulamışlardır. Standart bir müfredat kılavuzu veya temel yetkinlikler içeren bir araç seti, küresel sağlık sorunlarıyla başa çıkabilecek daha uniform bir eczacılık iş gücünün oluşturulması için esastır.
Özet (Çeviri)
Pharmacists require a strong foundation in pharmacotherapy and patient care to effectively manage various diseases across the lifespan. This requires a comprehensive education that extends beyond drug knowledge to encompass patient safety, pharmacogenomics, and individualized treatment approaches. To ensure pharmacy graduates are equipped with the necessary skills to address evolving demands of pharmacy profession, evaluating the current state of pharmacotherapy education is essential. This study assessed pharmacotherapy education in Turkish and North Cypriot pharmacy schools using two methods: a 25-item cross-sectional survey to pharmacy educators, and content analysis of pharmacotherapy syllabus data from official university websites. The survey was developed using a Delphi method and underwent pilot testing. Pharmacotherapy Topics coverage was evaluated using the ACCP toolkit. Of the 39 invited universities, 24 completed the survey. While data from 37 universities were analyzed through website curriculum content. Survey results indicated that only one-third of respondents consistently utilized active learning methods. Almost 50% reported a deficiency in interprofessional education, and approximately 30% deemed pharmacotherapy coverage inadequate, particularly in oncology and infectious diseases. The median number of compulsory theoretical courses was 3 (IQR=1), with a median of 9 ECTS credits (IQR=5). Compulsory practice courses median number was 3 (IQR=1) with 18 ECTS credits (IQR=15), while clinic practice courses were less common, with a median of 1.5 (IQR=1) courses and 5 (IQR=5) ECTS credits. ACCP tier coverage varied significantly, with medians of 29.4%, 3.6%, and 0% for tiers 1, 2, and 3, respectively. The study revealed significant variations in teaching and practical training delivery across Turkish universities. Educators emphasized the need for enhanced practical training and addressed faculty shortages. A standardized curriculum guideline or toolkit with core competencies is essential to foster a more uniform pharmacy workforce equipped to address global health challenges.