Acil hemşirelerinin yabancı uyruklu hastalara karşı bakış açılarının ve tutumlarının belirlenmesi
Determining the perspectives and attitudes of emergency nurses towards foreign patients
  1. Tez No: 888204
  2. Yazar: PINAR GÜL AŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LATİF DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil hemşireliği, kültürel bakım, kültürlerarası hemşirelik, yabancı uyruklu hasta, Emergency nursing, cultural care, intercultural nursing, foreign patient
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil hemşirelerinin yabancı uyruklu hastalara yönelik bakış açılarını, korkularını ve tutumlarını belirlemektir. Materyal ve Metot: Araştırmanın örneklemini, 15/03/2023-15/09/2023 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Samsun İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Bafra Devlet Hastanesi acil servisinde çalışmakta olan 31 hemşire oluşturmuştur. Bu araştırmada nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan hemşireleri tanıtıcı bilgi formu ve nitel verilerin toplanmasında kullanılan yarı yapılandırılmış bireysel görüşme formu ile toplanmıştır. Bulgular: Acil hemşireleri ile yapılan bireysel görüşmeler sonucunda kültürün sağlık ve hastalık üzerindeki etkileri, hastaların kültürel uygulamalarının değerlendirilmesi, yabancı uyruklu hastalara verilen hemşirelik bakımı sırasında yaşanan zorluklar, yabancı uyruklu hastalara bakım verilirken dikkat edilen kavramlar, yabancı uyruklu hastalara verilen bakım sırasında kendini yetersiz hissedilen alanlar ve yabancı uyruklu hastalara bakım verilirken karşılaşılan zorluklara yönelik çözüm önerileri olmak üzere altı tema belirlenmiştir. Sonuç: Bu araştırmada acil hemşirelerinin yabancı uyruklu hastalara bakım verirken yaşadığı zorlukların en çok dil probleminden kaynaklandığı ifade edilmiştir. Bununla birlikte kültürel farklılıklar, iletişim sorunları, işaret dilinin kullanılmaya çalışılması, inanç açısından farklı davranışların sergilenmesi, tercümanın olmaması ve fazla zaman ayırma yabancı uyruklu hastalara acil bakım verilirken yaşanılan diğer zorluklar olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the perspectives, fears and attitudes of emergency nurses towards foreign patients. Materials and Methods: The sample of the study consisted of 31 nurses working in the emergency department of Bafra State Hospital affiliated to the Ministry of Health, Samsun Provincial Health Directorate between 15/03/2023-15/09/2023. Qualitative research design was used in this study. The data were collected with a descriptive information form prepared by the researcher in line with the literature and a semi-structured individual interview form used to collect qualitative data. Results: As a result of individual interviews with emergency nurses, six themes were identified: the effects of culture on health and disease, evaluation of cultural practices of patients, difficulties experienced during nursing care given to foreign patients, concepts considered while caring for foreign patients, areas where they felt inadequate during care given to foreign patients, and solution suggestions for the difficulties encountered while caring for foreign patients. Conclusion: In this study, it was stated that the difficulties experienced by emergency nurses while providing care to foreign national patients were mostly due to language problems. However, cultural differences, communication problems, trying to use sign language, exhibiting different behaviours in terms of belief, not having an interpreter and taking too much time were shown as other difficulties experienced while providing emergency care to foreign patients.