Großstadtdarstellung in Yade Karas roman 'Selam Berlin'
Yade Kara'nın 'Selam Berlin' romanında büyük şehir tasviri
  1. Tez No: 888472
  2. Yazar: NAZLI SARAÇ ZORLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM GENCER ÇITAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: göç, mekan, metropol, büyük şehir tasviri, migration, space, metropolis, metropolis depiction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Postkolonyal dünya düzeninde yaşamakta olan her toplum, bünyesinde farklı kültürlerden gelen ve farklı etnik kökene sahip bireyler barındırmaktadır. Özellikle metropoller karma topluluklara yıllardır ev sahipliği yapmaktadır. Almanya da bu kültürel ve etnik çeşitliliğe sahip ülkelerden birisidir. 1960'larda yaşanan göç dalgasının etkisiyle ülkede pek çok göçmen yaşamaktadır. Özellikle Berlin yıllardır Türklere ev sahipliği yapmaktadır. Birinci jenerasyon, 1960'larda başlayan göç dalgası ile ilk göç eden jenerasyon olup, farklı bir ülke ve farklı bir kültürde azınlık olarak yaşarken kendi kültürlerine fazlasıyla sarılmış ve kendi geleneklerini orada da devam ettirmişlerdir. İkinci ve üçüncü jenerasyon ise içinde yaşadıkları toplumun baskın kültüründen de izler taşımaktadır. Başka bir deyişle ilk göç eden nesilden sonraki her nesil içinde yaşadıkları kültüre biraz daha karışmıştır. Kendisi de melez bir kültüre sahip olan yazar Yade Kara'nın romanı Selam Berlin, kültürel çeşitlilik bakımından oldukça önemli iki metropol olan Berlin ve İstanbul'da geçmektedir. Karma bir kültüre ve kimliğe sahip bireyler zamanla kendilerine melez bir kimlik oluşturmakta ve dünyaya bu göz ile bakmaktadırlar. İncelememin odak noktası olan mekan algısı ise kültürel, sosyolojik ve psikolojik unsurlardan etkilenen, bireyden bireye değişen bir kavramdır. Çalışmamın amacı, Homi Bhabha'nın“üçüncü mekân”kuramı ve Michael Hofmann'ın Bhabha'yı merkeze alan çözümlemeleri çerçevesinde ana karakter Hasan ve ailesinin gözünden Berlin'in ve İstanbul'un nasıl tasvir edildiğini incelemektir. Çalışmanın ilk bölümünde araştırmanın teorik temelleri aydınlatılmış, araştırma bağlamında kullanılan bilimsel kavramlar aydınlatılmıştır. İkinci bölümde yazarın biyografisi ve eserlerine değinilmiş, „Selam Berlin" romanının özetine yer verilmiştir. Üçüncü ve son bölümde romandaki karakterler kültürel kimlik bakımından analiz edilmiş, Berlin ve İstanbul şehirlerinin incelenen eser ve söz konusu tez çalışması bakımından önemi incelenmiş ve eserdeki metropollerin tasvirlerinin analizlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Every society living in the postcolonial world order includes individuals from different cultures and ethnic backgrounds. Especially metropolises have been hosting mixed communities for years. Germany is one of the countries with this cultural and ethnic diversity. As a result of the wave of immigration in the 1960s, many immigrants live in the country. Berlin in particular has been home to Turks for years. The first generation was the first generation to immigrate with the wave of immigration that started in the 1960s, and while living as a minority in a different country and a different culture, they strongly held on to their own culture and continued their own traditions there. The second and third generations, on the other hand, carry traces of the dominant culture of the society they live in. In other words, each generation after the first immigrant generation has blended a little more into the culture they live in. Selam Berlin, a novel by Yade Kara, who herself has a hybrid culture, is set in Berlin and Istanbul, two metropolises that are very important in terms of cultural diversity. Individuals with a mixed culture and identity create a hybrid identity for themselves over time and see the world through this perspective. The perception of space, which is the focus of this study, is a concept that is influenced by cultural, sociological and psychological elements and varies from individual to individual. The aim of this study is to examine how Berlin and Istanbul are portrayed through the eyes of the main character Hasan and his family within the framework of Homi Bhabha's“third space”theory and Michael Hofmann's Bhabha-centered analysis. In the first part of the study, the theoretical foundations of the research are explained and the scientific concepts used in the context of the research are clarified. In the second part, the biography and works of the author are mentioned and a summary of the novel“Selam Berlin”is given. In the third and last chapter, the characters in the novel are analyzed in terms of cultural identity, the importance of the cities of Berlin and Istanbul in terms of the work and the thesis in question is examined and the analysis of the depictions of metropolises in the work is included.