Evre 1-3 diyabetik kby hastalarında D vitamini eksikliği sıklığı ve d vitamini eksikliğinin klinik ve laboratuvar parametrelerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the frequency of vitamin D deficiency in stage 1-3 diabetic ckd patients and the effect of vitamin d deficiency on clinical and laboratory parameters
- Tez No: 888899
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGÜL ÇELTİK, PROF. DR. ŞEVKİ ÇETİNKALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik Böbrek Hastalığı, 25(OH) D vitamini, Diabetes Mellitus, Obezite, Diabetic Kidney Disease, 25(OH) Vitamin D, Diabetes Mellitus, Obesity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Çalışmamızda diyabetik böbrek hastalığının erken evrelerinde D vitamini eksikliğinin sıklığını ve eksiklikle ilişkili faktörleri incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları ve Nefroloji Polikliniklerine 1 Ocak 2021-30 Kasım 2023 tarihleri arasında başvuran hesaplanmış glomerüler filtrasyon hızı≥30 mL/dak/1,73 m2 veya albüminüri≥300 mg/gün/proteinüri ≥500 mg/gün olan evre 1-3 diyabetik böbrek hastalığı tanılı 260 erişkin hasta çalışmaya dahil edildi. 25(OH) D vitamini düzeyi 0.05). Eksikliği olan hastaların yeterli ve optimal olanlara göre serum albümini daha düşüktü (sırasıyla p=0.04, p=0.03). Yetmezliği olan hastaların düzeyi yeterli ve optimal olanlara göre serum albümini daha düşüktü (sırasıyla p=0.02, p=0.03). Yetmezliği olan hastaların ALP düzeyi yeterli olanlara göre daha yüksekti (p=0.04). Yetmezliği olan hastalarda vitamin düzeyi optimal ve yeterli olanlara göre serum CRP daha yüksekti (sırasıyla p=0.04, p=0.05). D vitamini düzeyi ile düzeltilmiş kalsiyum, fosfor, parathormon arasında anlamlı ilişki görülmedi (p>0.05). Sonuç: Diyabetik böbrek hastalığında D vitamini eksikliği sıktır. D vitamini düzeyi ile kronik böbrek hastalığının evresi ilişkili değildir. Tüm hastalar değerlendirildiğinde HbA1c düzeyindeki artış D vitamini eksikliği riskini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to investigate the frequency of vitamin D deficiency and the factors associated with deficiency in the early stages of diabetic kidney disease. Materials and Methods: A total of 260 adult patients diagnosed with stage 1-3 diabetic kidney disease who applied to the Endocrinology and Metabolism Diseases and Nephrology Outpatient Clinics of Ege University Faculty of Medicine Department of Internal Medicine between January 1, 2021 and November 30, 2023, with an estimated glomerular filtration rate ≥30 mL/min/1.73 m² or albuminuria ≥300 mg/day/proteinuria ≥500 mg/day were included in the study. Patients were classified based on their 25(OH) vitamin D levels as deficient (0.05). Serum albumin levels were lower in patients with deficiency compared to those with adequate and optimal levels (p=0.04 and p=0.03, respectively). Patients with insufficiency had lower serum albumin levels compared to those with adequate and optimal levels (p=0.02 and p=0.03, respectively). ALP levels were higher in patients with insufficiency compared to those with adequate levels (p=0.04). Serum CRP levels were higher in patients with insufficiency compared to those with optimal and adequate levels (p=0.04 and p=0.05, respectively). There was no significant relationship between vitamin D level and corrected calcium, phosphorus, or parathyroid hormone (p>0.05). Conclusion: Vitamin D deficiency is common in diabetic kidney disease. The level of vitamin D is not associated with the stage of chronic kidney disease. An increase in HbA1c level is associated with a higher risk of vitamin D deficiency when all patients are considered.