Sosyal hizmet kuruluşlarında çalışanların empati ve adil dünya inançlarının mağdurlara yönelik ön yargı ile ilişkisi
- Tez No: 889023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Mağdura Yönelik Ön Yargı, Empati, Adil Dünya İnancı, Prejudice Towards Victims, Empathy, Belief in a Just World
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı sosyal hizmet kuruluşlarında çalışanların suç veya şiddet mağdurlarına yönelik ön yargı düzeylerinin bazı sosyodemografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını; mağdurlarla ilgili herhangi bir eğitim alma veya etkinliğe katılmanın, empati ve adil dünya inançlarının mağdurlara yönelik ön yargılarını etkileyip etkilemediğini ortaya koymaktır. Çalışmaya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (ASHB) bünyesinde yer alan kuruluşlarda çalışan toplam 408 kişi katılmıştır. Katılımcıların 265'i erkek 143'ü kadındır. Araştırmada“Demografik Bilgi Formu”ile“Mağdurlara Yönelik Algılar Ölçeği”,“Toronto Empati Ölçeği”ve“Adil Dünya İnancı”ölçeği kullanılmıştır. Analizlerde bağımsız örnekleme t testi, tek yönlü varyans analizi ve hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, katılımcıların mağdurlara yönelik ön yargıları düşük, empati düzeyleri yüksek, adil dünya inançları ise orta düzeydedir. Kadınların, 26-31 yaş grubundakilerin ve sosyal hizmet uzmanlarının mağdurlara yönelik ön yargı düzeyleri düşüktür. Ayrıca mağdurlara yönelik herhangi bir etkinliğe katılanların ön yargı düzeyleri düşüktür. Empati ve adil dünya inancı mağdurlara yönelik ön yargıları etkilemektedir. Katılımcıların empati düzeyi arttıkça mağdurlara yönelik ön yargıları azalırken, adil dünya inançları yükseldikçe ön yargıları da yükselmektedir. Sonuç olarak mağdurlara yönelik ön yargıların azaltılması için empati becerilerinin geliştirilmesi, eğitim ve farkındalık programlarının yaygınlaştırılması ve adil dünya inancının olumsuz etkilerinin azaltılması gerekmektedir. Bu amaçla, çeşitli demografik ve mesleki gruplara yönelik özel stratejiler geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The objective of this study is to examine whether the prejudice levels of employees in social work institutions differ according to specific sociodemographic characteristics. Additionally, the study will investigate whether training or participation in activities related to victims, empathy, and just world beliefs affects the prejudices of these employees towards victims. A total of 408 professionals working in organisations under the Ministry of Family and Social Services participated in the study. Of these, 265 were male and 143 were female. The“Demographic Information Form,”“Perceptions of Victims Scale,”“Toronto Empathy Scale,”and the“Belief in a Just World”scale were used in this study. Independent sample t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) , and hierarchical regression analysis were employed in the analysis of the data. The findings indicated that the participants exhibited low levels of prejudice towards crime victims, high levels of empathy, and moderate levels of just world beliefs. According to the results, female professionals, individuals aged between 26-31, and social workers exhibite low levels of prejudice towards victims. Furthermore, the level of prejudice towards victims is significantly lower among the professionals who have previously participated in any activity (course, seminar, etc.) related to victims of crime. The empathy and just world beliefs of individuals influence their prejudices towards victims. As the empathy level of participants increase, their prejudices towards victims decrease, while their prejudices increase as their belief in a just world increase. Consequently, it is suggested that in order to reduce prejudices against victims, it is necessary to improve empathy skills, disseminate training and awareness programmes and reduce the negative effects of just world beliefs. For this purpose, special strategies should be developed for various demographic and professional groups.