Psikolojik sermaye ve tükenmişlik ilişkisi: Futbol hakemleri üzerine bir inceleme
The relationship between psychological capital and burnout: A study on football referees
  1. Tez No: 889022
  2. Yazar: CELAL GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM ALPARSLAN KURUDİREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: futbol hakemi, psikolojik sermaye, tükenmişlik, football referee, psychological capital, burnout
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Futbol hakemlerinin psikolojik sermaye ve tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi, farklı demografik değişkenlere göre karşılaştırılması ve psikolojik sermaye ile tükenmişlik kavramları arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Yöntem: Çalışma Türkiye'de amatör düzeyde görev yapan, rastgele yöntemle seçilmiş 168'i erkek, 30'u kadın olmak üzere toplamda 198 futbol hakeminden oluşmaktadır. Veriler Google form aracılığıyla online toplanmıştır. Çalışmada; Maslach ve Jackson (1981) tarafından geliştirilen ve Türkçe 'ye Ergin (1992) tarafından uyarlanan Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ) ve Tösten ve Özgan (2014) tarafından geliştirilen Pozitif Psikolojik Sermaye Ölçeği (PPS) kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %84,8'inin erkek, %67,7'sinin lisans düzeyinde olduğu, %69,2'sinin orta düzey gelirli olduğu, %52.0'nın diğer meslekler grubu içerisinde yer aldığı, %34,8'nin 31- 36 yaş aralığında olduğu görülmektedir. Katılımcıların cinsiyet değişkenine göre; Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve Psikolojik Sermaye Ölçeği sıra ortalamalarının karşılaştırılması sonucunda, MTÖ Kişisel Başarı alt boyutu dışındaki faktörlerin hiçbirinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik görülmemiştir. MTÖ'nde cinsiyete ve gelir durumuna göre anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Sonuç: MTÖ'nin kişisel başarı alt boyutunda erkek katılımcıların, ve yine kişisel başarı alt boyutunda orta düzey gelire sahip bireylerin ortalama puanlarının diğerlerine oranla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Literatürde futbol hakemlerinin MTÖ ile PPS arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalara rastlanmadığından çalışmamız tüm bu yönleri ile özgündür. Literatüre kazandırılan ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the psychological capital and burnout levels of football referees, compare these levels according to various demographic variables, and determine the relationship between psychological capital and burnout. Method: The study involves a total of 198 football referees (168 male and 30 female) working at an amateur level in Turkey, selected using random sampling. Data were collected online via Google Forms. The study used the Maslach Burnout Inventory (MBI), developed by Maslach and Jackson (1981) and adapted into Turkish by Ergin (1992), and the Positive Psychological Capital Scale (PPCS), developed by Tösten and Özgan (2014). Findings: Participants were 84.8% male, 67.7% had a license level, 69.2% had a medium income level, 52.0% were in 'other professions,' and 34.8% were aged 31-36. Analysis of the Maslach Burnout Inventory and the Psychological Capital Scale revealed no statistically significant differences between groups for factors other than the Personal Accomplishment subdimension. Significant differences were found based on gender and income level in the MBI. Male participants and those with a medium income level had statistically significantly higher average scores in the Personal Accomplishment sub-dimension compared to their counterparts. Result: Since there are no studies in the literature examining the relationship between MBI and PPCS among football referees, this study is unique and represents the first contribution to the literature in this area.