İlahiyat Fakültesi ile eş zamanlı hafızlık eğitimi projesi kapsamında yer alan öğrencilerin kaygı düzeylerinin incelenmesi -ZBEÜ İlahiyat Fakültesi örneği-
Investigation of anxiety levels of students in the scope of simultaneous hafız education project with the Faculty of Theology -ZBEU Faculty of Theology case-
- Tez No: 889073
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYFULLAH KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hafızlık, Kur'an, Kaygı, Hafiz, Quran, Anxiety
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Değerler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Değerler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Hafızlık eğitiminin tarihsel süreçteki yeri ve bu süreci etkileyen faktörler ele alınmıştır. Çalışmanın temel amacı Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile eş zamanlı hafızlık eğitimi alan öğrencilerin kaygı düzeylerini incelemektir. Belirlenen öğrencilerin kaygı düzeyleri hakkında kendileri ile ilgili değerlendirmeleri detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. Bu nedenle çalışmada nitel veri toplama yöntemlerinden olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Bu bağlamda Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile eş zamanlı hafızlık eğitimi alan toplam 20 öğrenci ile görüşmeler yapılmıştır. Çalışmada, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile eş zamanlı hafızlık eğitimi alan öğrencilerin bu eğitime başlama sebeplerine, hafızlık eğitiminden önce ve hafızlık eğitimi süreçlerinde herhangi bir kaygı durumlarının olup olmamasına, hafızlık eğitimi sürecinde karşılaştıkları zorlukların oluşturduğu kaygı durumuna ve ilahiyat eğitimi ile hafızlık eğitimi alıyor olmalarının hayatlarına kattığı olumlu ve/veya olumsuz etkilerine ilişkin bulgular yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The place of hafiz education in the historical process and the factors affecting this process are discussed. The main purpose of the study is to examine the anxiety levels of students who receive hafiz education simultaneously with Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Theology. The self-evaluations of the identified students about their anxiety levels are discussed in detail. For this reason, semi-structured interview technique, which is one of the qualitative data collection methods, was used in the study. In this context, interviews were conducted with a total of 20 students who received simultaneous hafiz education with Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Theology. The findings of the study include the reasons why students who receive hafizah education simultaneously with Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Theology started this education, whether they had any anxiety before and during their hafizah education, the anxiety caused by the difficulties they encountered during the hafizah education process, and the positive and / or negative effects of receiving theology education and hafizah education on their lives.