The Hashemite Kingdom of Jordan's policy with reference to Palestinian-Israeli conflict
Ürdün Haşimi Krallığı'nın Filistin-İsrail çatışmasına ilişkin politikası
- Tez No: 889083
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. HAKAN ÖMER TUNCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Haşimi Monarşisi, Filistin, İsrail, Çatışma, Hashemite Monarchy, Palestinian, Israeli, Conflict
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, 1967 Savaşı'nı izleyen istikrarsız geçiş döneminde Ürdün'ün önceliklerinin neler olduğunu, Filistinliler ile Ürdünlüler arasındaki ilişkileri nasıl etkilediğini ve gelecekte Ürdün-Filistin ilişkilerinin nasıl bir görünüme sahip olacağını yanıtlamayı amaçlamaktadır. Ürdün ile İsrail arasındaki anlaşmanın imzalanması ve iki ülke arasında“normalleşme”sürecinin başlaması, Ürdün-Filistin ilişkilerinin gelecekteki perspektifini nasıl etkileyecektir? Ayrıca, Haşimi Monarşisi'nin 1948'de Batı Şeria'nın ilhakıyla başlayan Filistin davasıyla uzun süredir devam eden bağlantısına vurgu yapılmaktadır. Kral Abdullah II döneminde iki devletli çözümü destekleyen Ürdün'ün, İsrail-Filistin çatışmasına olan devam eden katılımı da vurgulanmaktadır. Ürdün'ün rolünün geleceği, değişen bölgesel dinamiklerden etkilenerek kritik bir önem taşımakta ancak belirsizliğini korumaktadır. Çalışma, karar alma ve nitel yöntemleri kullanmaktadır. Sonuçlar, Ürdün'ün Filistin sorununa yönelik tutumunun, 4 Haziran 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve tam egemen bir Filistin devletinin kurulması olarak özetlenebilecek bir dizi sabite dayandığını, kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışın sağlanmasının Araplar ve Ürdün için stratejik bir tercih teşkil ettiği gibi Ürdün devleti için de en büyük çıkarı temsil ettiğini göstermektedir. Bu nedenle, belirli bir süre ve net mekanizmalar içinde iki devletli çözümü elde etmeyi amaçlayan ciddi çabalar gereklidir. Herhangi bir nihai çözüm, uluslararası meşruiyet ve onaylanmış barış sürecinin, özellikle de tüm unsurlarıyla Arap Barış Girişimi'nin referans şartlarına uygun olarak tüm temel konuları ele almalıdır.
Özet (Çeviri)
The study sought to answer these questions, in the unstable period of transition that followed the 1967 war, what were Jordan's priorities and how did they affect relations between the Palestinians and Jordanians, and what prospects there were for Jordanian-Palestinian relations in the future? How will the signing of the treaty between Jordan and Israel and the start of“normalization”between the two countries impact the future perspective of the Jordanian-Palestinian relationship. It also highlights the Hashemite Monarchy's long-standing connection to the Palestinian cause, starting with the annexation of the West Bank in 1948. It also emphasizes Jordan's continued involvement in the Israeli-Palestinian conflict under King Abdullah II, who supports a two-state solution. The future of Jordan's role remains crucial but uncertain, influenced by shifting regional dynamics. The study utilizes decision-making as well as qualitative methods. The results indicated that The Jordanian position towards the Palestinian issue is based on a set of constants that can be summarized as the establishment of an independent and fully sovereign Palestinian state along the lines of June 4, 1967, with East Jerusalem as its capital, represents a supreme interest for the Jordanian state, just as establishing a comprehensive, just and lasting peace constitutes a strategic choice for the Arabs and for Jordan. Therefore, there should be serious efforts that seek to achieve the two-state solution within a specific period and clear mechanisms. Any final solution must address all fundamental issues in accordance with international legitimacy and the terms of reference of the approved peace process, especially the Arab Peace Initiative with all its elements.