Consolidation of Jordanian national identity: 'Rethinking internal unrest and external challenges in shaping Jordanian identity and foreign policy'
Ürdün ulusal kimliğinin pekiştirlmesi: 'Ürdün kimliğinin ve dış politikasının şekillenmesini iç huzursuzluk ve dış açmazlar üzerinden yeniden düşünmek'
- Tez No: 217992
- Danışmanlar: PROF.DR. MELİHA BENLİ ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ürdün, kimlik, dış politika, Filistin, Irak, İslami Hareket Cephesi, Jordan, identity, foreign policy, Palestine, Iraq and the Islamic Action Front
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
Bu çalışmada, Ürdün Haşemi Krallığı'nı n kimlik politikalarının şekillenmesinde etkide bulunan ?al-Aqsa intifadası n ı n başlaması? ile ?ABD'nin Irak'ı işgali? şeklinde özetlenebilecek iki dış açmaz ele alınarak Ürdün'deki ulusal kimliğin nasıl değişime uğradığı incelenmiştir. Emirliğin 1921 yılında İngilizler tarafından ayrı bir entite olarak kurulmasından bu yana Ürdün, kimlik ve ulus oluşturma süreci açısından bir çok yazar tarafından pekiştirilmiş `yapay' bir varlık olarak kabul edilmektedir. Haşemi Ailesinin Mavera-i Ürdün'ün yerlisi olmaması, Ürdün Krallığı'nı n kurulma sürecini kimlik ve ulus inşa tartışmalarının merkezine taşımıştır. Ayrıca, Ürdün'de kimlik oluşturma süreci, Orta Doğu'da yaygın olarak rastlanan çoklu kimliklerin (alt-devlet, devlet ve ulus-üstü) toprağa dayalı kimlikleri sınırlandırması bakımından da bölge toplumlarının ulus-oluşturma süreçleriyle örtüşmektedir. Ürdün ve Filistin varlığını oluşturan tarihsel ve siyasi bağlar göz önüne alındığında, ayrı bir entite olmak için mücadele veren Ürdün siyasal tarihi çoğunlukla Filistin ulusal hareketiyle çakışmıştır. Özellikle Ürdün'ün 1950 yılında Batı Şeria'yı ilhak etmesi ve bu kararla beraber Batı Yakalı Filistinlilerin Ürdün'e yerleşmesi, Ürdün kimlik politikalarını derinden etkilemiştir. Filistin çoğunluğunun Ürdün'e göçü, ülkede Doğu Yakalı (yerli Ürdünlüler) ve Batı Yakalılar (Filistin kökenli Ürdünlüler) arasında bir `etnik bölünme' yaşanmasınayol açmıştır. Batı Yakasını ilhak kararı ile, Krallık melez bir Ürdünlü kimliği yaratıp Filistinlileri Ürdün toplumuna entegre etmeyi hedeflemiştir. Ürdün son yıllarda doğu ve batı sınırlarında yaşanan iki olay ile karşı karşıya kalmıştır. 2000 yılında başlayan ikinci Filistin ayaklanması ve 2003 yılında ABD'nin Irak'ı işgali Ürdün kimliğini son derece değişime uğratacak dinamikler getirmiştir. `Önce Ürdün, Sonra Arap' Kampanyası rejimin, sözü geçen iki bölgesel kriz karşısında mücadele edebilmesini sağlamak için bir önlem olarak tasarlanmıştır. `Önce Ürdün' girişiminin Krallık için yeni bir dönem olarak algılanmasının nedeni sadece Ürdün norm ve beklentilerinin yeniden yapılanması anlamında değil, ayrıca rejimin demokratikleşmeyi kısıtlayarak iç istikrarı bozacak en küçük muhalif hareketi çevreleme politikasını beraberinde getirmesi bakımından da önem taşımaktadır. Bu iki bölgesel açmaz, bu noktada, Ürdün Haşemi Krallığı özelinde kimlik ve dış politika arasında bir kuramsal ilişki kurmaya da yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the impact of two external challenges, the Palestinian dimension and the outbreak of al-Aqsa intifada, and the US war in Iraq in transforming the politics of identity in the Hashemite Kingdom of Jordan. The Kingdom of Jordan, created as a part of post-war settlement in 1921, considered as the most `artifical? among all the states in the Middle East that has been successfully consolidated. Since Jordan was not the ancestral land of Hashemite family, the establishment of the Kingdom of Jordan posited the country at the core of discussions on identity and nation-building. In addition, the identity formation in Jordan offers a case that can easily be found in most parts of the Middle East where multiple sub-state and supra-state identities demarcate and shape the formulation of popular loyalties. Given the historical and political linkage that has closely bound Jordanian and Palestinian entities, Jordanian political history as a separate entity has for the most part coincided with Palestinian national movement. The Palestinian issue has become central to Jordan?s politics of identity particularly with Jordan?s annexation of the West Bank in 1950 and the incorporation of the Palestinians into Jordanian society. The huge influx of Palestinian community led to the emergence of an `ethnic division? between the East Bankers (native Jordanians) and the West Bankers (Palestinian origin Jordanians). Since the annexation of the West Bank territories, the Kingdom opted to build a hybrid Jordanian identity to integrate Palestinian descents into Jordan. Jordan has lately caught between two external challenges across its western and eastern borders. The outbreak of the al-Aqsa intifada in 2000 and the US war in Iraq in 2003 have devastatingly transformed Jordan?s identity formation. The `Jordan First, Arab Second? Campaign constitutes regime?s primary response to cope with these regional crises. The `Jordan First? initiative epitomizes a new era in the Kingdom, not only for re-building Jordanian norms and expectations, but also helps to notice the de-liberalizing efforts of the monarchy to contain and demolish any kind of opposition posed by domestic unrest. These two external disturbances will, therefore, help to illustrate that a causal relationship between identity and foreign policy can be drawn in the case of Hashemite Kingdom of Jordan.