Türkiye'de yeşil tahvil ihracına yatırımcı tepkisi: Bir olay çalışması
Investor reaction to green bonds issuance in Turkey: A case study
  1. Tez No: 889171
  2. Yazar: YUSUF CAN KILINÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHADIR UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Tahvil, Anormal Getiri, Olay Analizi, Green Bonds, Abnormal Return, Event Study
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada 2016-2021 yılları arasında yeşil tahvil ihracını Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) bildiren şirketlerin pay senetlerinden anormal getiri elde edip etmediklerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Olay çalışması, sermaye piyasasındaki veya bir işletmenin faaliyet alanındaki belirli bir olayın şirketin piyasa değerini etkileyip etkilemediğini belirlemeye yönelik bir yöntemdir. Analizde şirketlerin pay senedi fiyatlarının inceleneceği olay penceresi, olaydan önceki 10 gün ve olaydan sonraki 10 gün olmak üzere toplam 21 gün şeklinde belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre olay günü, öncesi ve sonrası pencerelerde ortalama anormal getirilerin sıfırdan farklı olduğu tespit edilmiştir. İşletmeler yeşil tahvil ihraç etmelerini duyurdukları olay sonrası günlerde anormal getiri olduğu görülmektedir. Bu durum olayın hemen ertesinde ilgili pay senedinde pozitif anormal getiri olduğunu, başka bir ifade ile piyasanın yeşil tahvil ihracını olumlu gördüğünü göstermektedir. Kümülatif ortalama anormal getiriler incelendiğinde, olay sonrasını dikkate alan bütün incelemelerde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif kümülatif ortalama anormal getiri elde edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla yatırımcıların yeşil tahvil ihracına kayıtsız kalmadığı görülmektedir. Bu anlamda firmaların tahvil yerine, sürdürülebilirlik ve yeşil ekonomiye katkı sunacak yeşil tahvil enstrümanına yönelmesinin getiriler üzerinde de etkisi olacağı ifade edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine whether the companies that reported their green bond issuance to the Public Disclosure Platform (KAP) between 2016 and 2021 earned abnormal returns on their shares. Event study is a method to determine whether a specific event in the capital market or in the field of activity of a business affects the market value of the company. In the analysis, the event window in which the stock prices of the companies will be analyzed is determined as 10 days before the event and 10 days after the event, for a total of 21 days. According to the findings, it is determined that the average abnormal returns are different from zero on the day of the event, in the windows before and after the event. Abnormal returns are observed on the post-event days when firms announce the issuance of green bonds. This indicates that there was a positive abnormal return on the related stock immediately after the event, in other words, the market viewed the green bond issuance positively. When the cumulative average abnormal returns are analyzed, it is concluded that statistically significant and positive cumulative average abnormal returns are obtained in all examinations considering the post-event period. Therefore, investors are not indifferent to green bond issuance. In this sense, it should be stated that firms' orientation towards green bond instruments that will contribute to sustainability and green economy instead of bonds will also have an impact on returns.