Osmanlı devleti'nde siyaseti ve kamuoyunu belirleme aracı olarak dedikodu ve söylenti
Gossip and rumor as a tool of determining politics and public opinion in the Ottoman Empire
  1. Tez No: 889187
  2. Yazar: ONUR GEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı siyaset dünyası, İktidar, İtibar, Dedikodu, Kîl ü kâl, Güft ü gû, Söylenti, Erâcif, Şâyia, İsyan, Kamuoyu, Ottoman political world, Political power, Reputation, Gossip, Kîl ü kâl, Güft ü gû, Rumor, Erâcîf, Şâyia, Rebellion, Public Opinion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu çalışmada, günümüz dedikodu ve söylenti olgularının Osmanlı siyaset dünyası üzerindeki yönlendirici ve yıkıcı etkileri ele alınarak iktidarın şekillenmesinde üstlendiği roller belirlenmeye çalışılır. Her ne kadar tarihçiler nezdinde hak ettikleri ilgi ve değeri görmeseler de kitle iletişim araçlarının yokluğunda bilgi kaynağı yerine konulan bu kavramlar idareyle beraber yönetenler ve halkın yaşamını derinden etkileyen pek çok gelişmenin arkasındaki temel güç ve dinamikler arasında yer alır. Bu izlenimden hareketle, Osmanlı yazınındaki yaygın karşılıklarıyla kîl ü kâl, güft ü gû, güft ü şînîd, nemîme ve gıybet (dedikodu) ile şâyia ve erâcîflerin (söylenti), bilinen hadiselerin bilinmeyen tarafları olarak -bir veziriazam değişikliğinden toplumun tamamını ilgilendiren büyük bir isyana kadar- sahne arkasından bütün bir işleyişe nasıl yön verip ne tür sonuçlar doğurduğuna bakılır.
Özet (Çeviri)
In this study, the guiding and destructive effects of today's gossip and rumor phenomena on the Ottoman political world are discussed and their roles in shaping the government are tried to be determined.Although they do not receive the attention and value they deserve in the eyes of historians, these concepts, which are used as information sources in the absence of mass media, are among the basic forces and dynamics behind many developments that deeply affect the lives of the administration, the rulers and the people. Based on this impression, it is examined how the common equivalents in Ottoman literature, kîl ü kâl, güft ü gû, güft ü şînîd, nemîme and gîybet (gossip), as well as sâyia and erâcîf (rumor), directed an entire operation behind the scenes as the unknown aspects of known events - from a change of grand vizier to a major rebellion that concerned the entire society - and what kind of results they produced.