Kolon kanserinde p53 gen bölgesinin fluorescence in situ hybridization yöntemi ile araştırılması
  1. Tez No: 88925
  2. Yazar: ÇETİN ÖZMETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ECİR ALİ ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: p53, Colon Cancer, FISH analysis
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Ill ÖZET Kolorektal tümörlerin gelişimi esnasında küçük bening tümörlerden malignant kanserlere kadar değişen patolojik bulgular görülür. Kolorektal tümörlerin bu gelişimi; onkogenlerin aktivasyonu ve tümör süpressör genlerinin inaktivasyonu gibi bir seri genetik değişikliklerin sonucudur. Kolotektal tümör gelişimi ile ilişkisi olduğu gösterilen ilk tümör süpressör geni p53 genidir. İnsan p53 geni 17. kromozomun kısa kolu üzerinde 13.1 bandında bulunur. 17p sequensi; kolorektal adenomlarda nadiren, kolorektal kanserlerde ise %50 - 75 oranında kayıp olduğu belirlenmiştir. p53 inaktivasyonunun çoğunlukla, diğer allelin kaybı ile ortaya çıkan bir nokta mutasyonundan kaynaklandığı ileri sürülmektedir. Biyokimyasal çalışmalar sonucunda p53 proteininin; diziye özgü biçimde DNA' ya bağlandığı ve bitişik genlerin aktif transkripsiyonunda fonksiyon gösterdiği ileri sürülmüştür. Mutant p53 bu aktivitelerden yoksundur, dolayısıyla DNA' ya bağlanmayı ve p53* ün transaktivasyonunu inhibe eder. Bu çalışmada, kolorektal kanserlerde p53 tümör baskılayıcı gen mutasyonlannın tanımlanması amaçlanmıştır. Fluorescence In Situ Hybridization (FISH) yöntemi ile 17 kolorektal kanser olgusunun hiç birinde p53 mutasyonu gösteren sinyaller alınamamıştır. Anahtar Kelimeler : pS3, Kolon kanserleri, FISH analizi \ mSMM ç\?5îilâ K*îS.sÖ
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY INVESTIGATION OF p53 GENE IN COLON CANCER by FISH ANALYSIS Colorectal tumors progress through a series of clinical and histopathological stages ranging from small benings tumors to malignant cancers (1). This progression is result of a series of genetic changes that involve activation of oncogenes and inactivations of tumor-suppressor genes. The first tumor - suppressor gene implicated in the developmend of colorectal tumors was the p53 gene on chromozome 17p. Human p53 gene is located in 20 kb of chromozome band 17pl3.1. Loss of 17p sequence was detected in 50 - 75 percent of colorectal cancers, while 17p sequences were rarely lost in colorectal adenomas. Inactivation of p53 most often due to a missense mutation combined with a loss of the other allele. Biochemical studies of the p53 protein suggest that it functions by binding DNA sequence - specific manner and activating trancription of adjacent genes. Mutand p53 is devoid of these activites and is able to inhibit the DNA binding and transactivation of wild- type p53. In this study, we aimed to detect the p53 tumour suppressor gene mutations in colorectal cancers. The signals that shown of p53 mutation wasn't dedected in 17 colorectal cancers patients by Fluorescence In Situ Hybridization (FISH) method.