Fibromiyalji hastalarında pankreas ekzokrin yetmezliği varlığının değerlendirilmesi
Evaluation of the presence of pancreatic exocrine insufficiency in fibromyalgia patients
  1. Tez No: 889288
  2. Yazar: BÜŞRA BEYZA BALBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, Pankreas Enzim Yetersizliği, Yağda Eriyen Vitaminler, Vitamin D eksikliği, Fibromyalgia, pancreatic enzyme insufficiency, fat-soluble vitamins, vitamin D deficiency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Bu çalışmada, fibromiyalji hastalığı ve pankreas ekzokrin yetmezliği (PEY) arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma Bursa Yüksek İhtisas EAH Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniğine 01.11.2023 ve 30.04.2024 tarihleri arasında fibromiyalji tanısıyla başvuran 18-65 yaş arasındaki gönüllü hastalarla yapılmıştır. Araştırmayı kabul eden bireylere PEY testi ve fibromiyalji etki skorlaması (FES) ve ACR 2010 tanı testi uygulanmış olup ek olarak gönüllülerin sosyodemografik bilgileri, tansiyon arteriyel ölçümleri ve poliklinik kontrolleri sırasında ölçülen D vitamini, kalsiyum ve hemoglobin sonuçları kayıt edilmiştir. Bulgular: FMS hastaları arasında %36,4 oranında PEY riski tespit edildi. PEY riski olan vakalarda FES total puanı, Yaygın Ağrı İndeksi(YAİ) total puanı, Semptom Şiddet Skalası (SŞS) total skor ortalamaları yüksek tespit edildi. PEY riski olan vakaların risk olmayan vakalara göre diyastol ortalamalarının anlamlı seviyede daha yüksek olduğu bulundu. Vakaların yaş değerleri ile FES sonucu, YAİ total puanı, SŞS total puanı değerleri arasında anlamlı seviyede pozitif korelasyon olduğu bulundu. Sonuç: Fibromiyalji hastalarında PEY görülme sıklığı anlamlı derecede yüksektir. Gelecekte yapılacak çalışmalar, bu ilişkiyi daha ayrıntılı bir şekilde inceleyerek tedavi yöntemlerini daha da geliştirebilir ve fibromiyalji hastalarının yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the aim was to investigate the relationship between fibromyalgia and pancreatic exocrine insufficiency (PEI). Materials and Methods: The study was conducted with volunteer patients aged 18-65 who presented with a diagnosis of fibromyalgia at the Physical Therapy and Rehabilitation outpatient clinic of Bursa Yuksek Ihtisas Training and Research Hospital between November 1, 2023, and April 30, 2024. Participants who agreed to participate underwent PEI testing, The Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ), and ACR 2010 diagnostic testing. Additionally, socio-demographic information, arterial blood pressure measurements, and results of vitamin D, calcium, and hemoglobin levels measured during outpatient clinic visits were recorded. Results: The risk of PEI was found to be 36.4% among FMS patients. The FIQ total score, Widespread Pain Index (WPI) total score, Symptom Severity Scale (SSS) total score averages were found to be high in cases with PEI risk. It was found that the diastolic averages of cases with PEI risk were significantly higher compared to non-risk cases. It was found that there was a significant positive correlation between the age values of the cases and the FIQ result, WPI total score, and SSS total score values. Conclusions: The frequency of PEI is significantly higher in patients with fibromyalgia. Future studies examining this relationship in more detail could further enhance treatment methods and significantly improve the quality of life for fibromyalgia patients.