Do banks care air pollution? evidence from bank lending behavior in Türki̇ye
Bankalar hava kirliliğini önemsiyor mu? Türkiye'de bankaların borç verme davranışından kanıtlar
  1. Tez No: 889364
  2. Yazar: BEYZA MÜBERRA KOŞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT YAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: COP21, COP26, Kyoto Protokolü, İl Düzeyinde Hava Kirliliği (Pm10), Covid-19, Cop21, Cop26, Kyoto Protocol, Province-level air pollution (Pm10), Covid-19
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Türkiye'nin banka kredilendirme davranışını, Paris Anlaşması (Cop21), 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (Cop26) ve Kyoto Protokolü gibi çevre anlaşmaları ve protokollerinin imzalanmasından sonra il düzeyinde hava kirliliği (Pm10) ve Covid-19 pandemisinin etkilerini dikkate alarak inceledik. Bu çalışma, 2016-2023 yılları arasında Türkiye'deki 80 ilden 24000 çeyreklik gözlem içermektedir. Analizde sabit etkiler ve panel veri analizi yöntemleri kullanılmıştır. Elde ettiğimiz sonuçlar, konvansiyonel bankaların çevresel konularda daha bilinçli hareket ettiğini ve çevresel anlaşma ve protokollerin olumlu etkisinin konvansiyonel bankalar için daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca hava kirliliğinin hem katılım bankalarını hem de konvansiyonel bankaları olumsuz etkilediği, ancak bu etkinin konvansiyonel bankalar için daha belirgin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
We examine bank lending behaviour of Türkiye after the signing of the environmental agreements and protocols which are Paris Agreement (Cop21), 26th United Nations Climate Change Conference of the Parties (Cop26), and Kyoto Protocol, considering the effects of province-level air pollution (Pm10) and Covid-19. This study includes 24000 quarterly observations from 80 provinces in Türkiye from 2016 to 2023. Fixed effects and panel data analysis methods were used in the analysis. Our results show that conventional banks act more consciously towards environmental issues, and the positive impact of environmental agreements and protocols is higher for conventional banks. In addition, air pollution negatively affects both participation banks and conventional banks. However, this effect was found to be more noticeable for conventional banks.