Gündelik yaşamda ayırıcı pratikler; grup içi-gruplar arası olarak Atatürkçülük ve Yeni Osmanlıcılık
Distinctive pratices in everyday life; Ataturkism and Neo-Ottomanism within and between groups
  1. Tez No: 889535
  2. Yazar: GAMZE UY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Alan, Habitus, Sermaye, Toplumsallaşma, Hegemonya, Atatürkçülük, Yeni Osmanlıcılık, Socialization, Area, Capital, Hegemony, Reproduction, Kemalism, Neo-Ottomanism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmanın amacı ideolojik bir örnek olarak Yeni Osmanlıcılık ve Atatürkçülük söylemlerinin gündelik hayattaki yansımalarını sunabilmektir. Seçim, beğeni ve arzuların benimsenmesi ve dışlanmasını toplumsal olgular ve eyleyenler üzerinden ele alan Bourdieu sosyolojisiyle, günümüz Türkiyesi'ne bakabilmek ve kutuplaşmanın hakim olduğu sosyal yaşamı tarafsız bir şekilde ele alabilmektir. Bunu yaparken elde edilen bulguları, yorumlayıcı sosyal bilim (YSB) bağlamında inceleyebilmektir. Araştırma konusunda seçilen örneklem; online anket ve normal anket şeklinde gerçekleştirilerek onbeş yaş ve üstü kategorisinden, meslek ve gelir sınıflarının oldukça çeşitli olduğu, seksen kişilik birbirinden bağımsız bireyler ile gerçekleştirilmiştir (örneklem-evren). Araştırmacının yakınlığı nedeni ile katılımcılar; araştırmacının çevresinden ve online eğitim sitelerinde rastgele bireyler olmak üzere yazılı ve online anket sistemi ile seçilmiştir. Bourdieu içerik analizine paralel hazırlanmış olan anket soruları çerçevesinde, örneklem içindeki bireylerden yola çıkarak topumun seçimlerine, beğenilerine, tüketimine bu etkileşimlerle grupların oluşumuna ve grup dışı kalmalarına bütün bu süreçleri nasıl deneyimlediklerine değinilmiştir. Bireylerin kişisel özelliklerinin ve tercihlerinin (yaş, cinsiyet, ideoloji, film, müzik, kılık kıyafet, eşya, dil, din, ırk…) gündelik hayatı nasıl oluşturdukları ve inşa ettikleri, belirtilen örneklem ve evren kapsamında anket sonucuna göre grafik ve veri analizleriyle değerlendirilmiştir. Konunun çerçevesi, Yeni Osmanlıcılık ve Atatürkçülük, Türkiye'de nasıl başlayıp şuan itibari ile günümüzde nasıl devam ettiğini, gündelik yaşam alanlarında, kurum ve kuruluşlarda ne şekilde karşımıza çıktığını ve tüketildiğini bu bağlamda aslında tercih, tüketim ve beğenin sınıfsal, ekonomik, kültürel ve toplumsal bir ayrım aracı olduğunu gösterebilmektir. Metodoloji olarak yorumlayıcı sosyal bilim çizgisiyle ve çoklu metot yöntemi olan anket ve içerik analizi metodundan yararlanılmıştır. Bu metot, SPSS yardımı ile yorumlanarak zenginleştirilmiştir. Çalışmanın yöntemi Bourdieu'nun adı geçen çalışması doğrultusunda içerik analizi ve araştırmacının çevresine ek olarak online sitelerde birbirinden bağımsız bireylerden oluşması nedeni ile, olasılığa dayalı olmayan- gelişi güzel örneklem seçimi ile anket metodudur. Çalışmada, gelişigüzel olasılığa dayalı olmayan seçim yöntemi ile anket uygulanmıştır. Anketin, kırk tanesi 2019-2022 tarihlerinde devam ettirilen çalışmada yüz yüze uygulanmış, diğer kırk tanesi ise internet ortamında farklı yaş, statü ve cisiyette online sitelerde dijital form hazırlanarak uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present the reflections of Neo-Ottomanism and Kemalism discourses, as ideological examples, in everyday life. By adopting Bourdieu's sociology, which addresses the acceptance and exclusion of choices, preferences, and desires through social phenomena and actors, this study seeks to impartially examine the polarized social life in contemporary Turkey. The findings are analyzed within the context of interpretive social science (ISS). The sample selected for the research consists of 80 independent individuals aged 15 and above, representing diverse occupational and income classes. The data was collected through both online and face-to-face surveys. Due to the researcher's proximity, participants were selected from the researcher's circle and randomly from online education sites using written and online survey systems. Based on the survey questions prepared in parallel with Bourdieu's content analysis, the study explores the selections, preferences, consumption patterns, group formations, and exclusions experienced by individuals within the sample. The study assesses how personal characteristics and preferences (age, gender, ideology, film, music, clothing, language, religion, race, etc.) shape and construct everyday life within the specified sample and population, through graph and data analyses of the survey results. The framework of the study aims to demonstrate how Neo-Ottomanism and Kemalism began in Turkey, how they continue today, and how they manifest and are consumed in everyday life, institutions, and organizations. It seeks to show that preference, consumption, and taste serve as tools of class, economic, cultural, and social differentiation. The survey method is interpreted through the lens of interpretive social science and enriched with SPSS assistance. The methodology is based on content analysis aligned with Bourdieu's work, using a non-probability convenience sample from the researcher's environment and online sites. The study's method involves a non-random convenience sampling for survey application. Of the surveys, forty were conducted face-to-face between 2019-2022, and the other forty were conducted online using digital forms across various ages, statuses, and genders on online platforms.