Kars yöresinde simental ırkı sığırlarda interdigital deri lezyonlarının insidansı ve bunların intravenöz regional antibiyoterapi (IVREGAB) ile sağaltımı
The incidance of interdigital skin lesions in simmental dairy cows in Kars to treat of them with intravenous regional antibiyoterapi (IVREGAB)
  1. Tez No: 88964
  2. Yazar: ALKAN KAMİLOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEDAT BARAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Simental ırkı süt sığın, İnterdigital deri lezyonlan, Tnsidans, IVREGAB, Simental diary cows, interdigital skin lesions, Incidence, IVREGAB
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
76 6. ÖZET Bu çalışma Kars yöresi Simental ırkı süt sığırlarında interdigital deri lezyonlarmın insidansını belirlemek ve İntravenöz Regional Antibiyoterapi (TVREGAB) ile sağaltımlarını yapmak amacryla gerçekleştirildi. Çalışmanın materyalini, Aralıkl996-Aralıkl997 tarihleri arasmda, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabflim Dalı Kliniklerine ayak hastalıkları şikayeti ile getirilen ve Kars merkez köylerinde sahada taranan toplam 1316 Simental ırkı süt sığm oluşturdu. Bu çalışmada sahada taranan 1316 Simental ırkı süt sığmadan 196'smda interdigital deri lezyonu tespit ettik ve interdigital deri lezyonu insidansını % 14.87 olarak saptadık. İnterdigital deri lezyonu saptanan 196 olgunun mevsimlere göre sayısal dağılımını; kış döneminde 1 19 olgu (% 60.72), ilkbahar döneminde 42 olgu (% 21.43), yaz döneminde 12 olgu (% 6.12) ve sonbahar döneminde 23 olgu (% 11.73) olarak tespit ettik. İnterdigital deri lezyonlarmm sayısal dağılımını ise; 64 interdigital dermatit'li (% 32.66), 110 interdigital phlegmon'hı (% 56.12), 1 interdigital hiperplasi'li (% 0.5) ve 21 digital dermatit'li (% 10.72) olgu şeklinde belirledik. İnterdigital deri lezyonlarmm % 13.29'unun ön ayaklarda, % 86.71 'inin arka ayaklarda olduğunu saptadık. Yaptığımız bu çalışmada 43 olguya IVREGAB uyguladık. Olgularımızdan 8 tanesi ilk IVREGAB uygulamamızdan sonra 7-10 gün içinde iyileşirken, 27 olgu ikinci kez IVREGAB uygulamamızdan sonra 10-15 gün içinde iyileşti Olgularımızdan 8 tanesine üçüncü kez IVREGAB uygulamamıza rağmen, bu sağaltımdan bir sonuç alamadık.
Özet (Çeviri)
77 7. SUMMARY This study has been carried out to determine the incidence of interdigital skin lesions in Simental dairy cows in Kars and to treat them through Intravenous Regional Antibiyoterapi. The metarials of the research were made up of 1316 Simental dairy cows with leg lesions brought to Kafkas University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Surgery Clinics and examined in field in the villages in the vicinity of Kars in December 1996- December 1997. We determined 196 cows with interdigital skin lesions out of 1316 Simental dairy cows examined in field, the incidance of which was 14.S7 %. The number (%) of those stated above according to the seasons were; in the winter 119 cases (60.72 %), in the spring 49 cases (21.43 %), in the summer 12 cases (6.12 %), and in the fall 23 cases (11.73 %). The numbers (%) of interdigital skin lesions were; 64 with interdigital dermatit (32.66 %), 110 with interdigital phlegmon (56.12 %), 1 with interdigital hyperplasia (0.5 %), 21 with digital dermatit (10.72 %). We also determined that 13.29 % of interdigital lesoins were in front legs and 86.71 % of them were in hind legs. We applied IVREGAB for 43 case in this study. While 8 out of these cases recovered within 7-10 day after the first IVREGAB application, 27 cases recovered within 10-15 days after IVREGAB application for the second time. Whereas this treatment method was not successful in 8 cases in spite of IVREGAB application for the third time.