Türk edebiyatında 2000 sonrası yazılan şiir eleştirisi metinlerinde eleştirel temayüller
Critical tendencies in poetry critique texts written after 2000 in Turkish literature
  1. Tez No: 889693
  2. Yazar: MUHAMMET BAHADDİN TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir, Şair, Eleştiri, Eleştirmen, Yöntem, Metin, Nesnellik, Öznellik, Teori, Poetry, Poet, Criticism, Critic, Method, Text, Objectivity, Sub-jectivity, Theory
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Sanatın, başlangıcından beri, eleştiriyle yakından ilişkili olduğunu söyle-memiz mümkündür. Bilgi gibi sanat da eleştirilerek, kusurları belirtilerek, eserlere çeşitli boyutlardan bakarak gelişmektedir. Türk edebiyatında eleştirinin, gerçek manada Servet-i Fünûn dergisiyle beraber girdiğini söyleyebiliriz. Cumhuriyet döneminde de değişip gelişen ve 2000 sonrasındaki özellikle ilk on senede önemli gelişmeler kat eden eleştirinin izleri, klâsik edebiyatımıza dek götürülebilir. Çalışmamız, şiir eleştirisini hem şairlerin hem de şair olmayan eleştirmenlerimizin gözünden ele almak ve hâlen devam eden bir sürece, 2000 sonrası şiir eleştirisine bazı eleştirmenlerimiz çerçevesinde bakmak üzerine kurulmuştur. Bu bağlamda, şair, akademisyen ve sadece eleştiri metni kaleme alan eleştirmenlerimizin etkilendikleri isimler, eleştiri metotları, daha çok üzerinde durdukları şairler gibi önemli gördüğümüz bazı noktalara değineceğiz.
Özet (Çeviri)
It's safe for us to say art has been in a close relationship with critique from the beginning. Like knowledge art develops by criticizing pointing out its flaws and looking at works from various extents. We can say that criticism entered Turkish literature in a real sense with the magazine Servet-i Fünûn. Criticism, which changed and developed during the republican era and made a significant progress espe-cially in the first decade after 2000, can be traced back to classical literature. Our study is based on analyzing poetry criticism through the eyes of both poets and non-poet critics and looking at an ongoing process, post 2000 poetry criticism, within the framework of some of our critics. In this context, we will touch upon some points that we consider important, such as the names influenced by poets, academics and critics who only write criticism, their methods of criticism, and the poets they focus on more.