Coğrafya dersi ekonomik faaliyetler ve doğal kaynaklar konusunun öğretiminde web 2.0 araçlarının kullanımının öğrenci başarısı ve tutumuna etkisi
The impact of using web 2.0 tools on student achievement and attitude in teaching the geography lesson topic of economic activities and natural resources
- Tez No: 889886
- Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya Öğretiminde Web 2.0 Araçları, Coğrafya, Tutum, Başarı, Web 2.0 tools in Geography Teaching, Geography, Attitude, Achievement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma; Canva, Kahoot, Mentimeter ve Padlet adlı Web 2.0 araçlarının kullanımının 11.sınıf coğrafya dersi“Ekonomik Faaliyetler ve Doğal Kaynaklar”konusunun öğretiminde öğrencilerin akademik başarısına etkisi ve bu araçlara yönelik öğrenci tutumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında Afyonkarahisar ili merkez ilçesi TOKİ Sosyal Bilimler Lisesi'nde öğrenim gören 84 adet 11.sınıf öğrencisi ile Ön Test-Son Test Kontrol Gruplu Desen Modeli kullanılmıştır. Araştırmanın deneysel aşamasına 11-G ve 11-I sınıfından 39 öğrenci, kontrol grubuna ise 11-C ve 11-E sınıfından 45 öğrenci katılmıştır. Deney grubunda Web 2.0 araçları ile coğrafya öğretimi yapılırken, kontrol grubunda ise bilgisayar destekli coğrafya öğretimi ile ders işlenmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında ise araştırmacı tarafından hazırlanan 22 sorudan oluşan Ekonomik Faaliyetler ve Doğal Kaynaklar Başarı Testi ile 11 sorudan oluşan Web 2.0 Araçları ile Coğrafya Öğretimi Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatiksel analizi SPSS 27.0 (Statistical Package for Social Science) yazılımı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin analizinde araştırmanın alt amaçlarına uygun olarak; Bağımsız Gruplar T-Testi, Bağımlı (Eşleştirilmiş) Örneklem T-Testi ve madde istatistik analizleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre Web 2.0 araçları destekli coğrafya öğretiminin Ekonomik Faaliyetler ve Doğal Kaynaklar konusunun öğretiminde öğrencilerin akademik başarıları üzerinde anlamlı düzeyde etkili olmadığı görülmüştür. Bu sonuca göre Coğrafya dersi Ekonomik Faaliyetler ve Doğal Kaynaklar konusunun öğretiminde Canva, Kahoot, Mentimeter ve Padlet gibi Web 2.0 araçları kullanımının bilgisayar destekli coğrafya öğretimi ile akademik başarıyı benzer şekilde artırdığı söylenebilir. Bununla birlikte öğrencilerin Web 2.0 araçları destekli coğrafya öğretimine karşı tutumlarının olumlu olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak eğitim-öğretim faaliyetlerinde verimi arttırmak için Web 2.0 araçlarının kullanımı önerilmektedir. Coğrafya öğretiminde farklı sınıf düzeylerinde farklı konulara yönelik araştırmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the impact of utilizing Web 2.0 tools, including Canva, Kahoot, Mentimeter, and Padlet, on the academic achievement of 11th-grade students in the“Economic Activities and Natural Resources”topic within geography lessons. Additionally, the study sought to examine students' attitudes towards these instructional tools. The research employed a Pre-Test-Post-Test Control Group Design Model with 84 11th-grade students enrolled at TOKİ Social Sciences High School in the central district of Afyonkarahisar during the 2023-2024 academic year. In the experimental phase, 39 students from class 11-G and 11-I participated in the experimental group, while 45 students from class 11-C and 11-E formed the control group. The experimental group received geography instruction using Web 2.0 tools, while the control group was taught through computer-assisted geography instruction. To collect the research data, the researcher utilized the Economic Activities and Natural Resources Achievement Test, comprising 22 questions, and the Attitude Scale towards Geography Teaching with Web 2.0 Tools, consisting of 11 questions. The statistical analysis of the obtained data was performed using SPSS 27.0 (Statistical Package for Social Science) software. Specifically, the researchers employed Independent Groups T-Test, Dependent (Paired) Samples T-Test, and item statistical analyses to address the research sub-objectives. The findings of the study indicate that geography teaching supported by Web 2.0 tools did not significantly affect students' academic achievement in the topic of Economic Activities and Natural Resources. This suggests that the use of Web 2.0 tools, such as Canva, Kahoot, Mentimeter and Padlet, in the teaching of the Economic Activities and Natural Resources topic in geography lessons yields similar academic outcomes as computer-assisted geography teaching. However, the study revealed that students' attitudes towards geography teaching supported by Web 2.0 tools were positive. In conclusion, the study recommends the incorporation of Web 2.0 tools to enhance the efficiency of educational activities. Further research can be conducted to explore the impact of Web 2.0 tools on different topics and grade levels within geography instruction.