Haftalık Resimli Gazetemiz (1924) ve Mektepliler Alemi (1925) dergileri (Çeviriyazı, inceleme)
Our Weekly Illustrated Paper (1924) and Flag of Scholars (1925) Magazines (Transcription, examination)
  1. Tez No: 889901
  2. Yazar: AHMET ÖZSAKARYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUDRET SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Edebiyat, Çocuk Edebiyatı, Çocuk Dergisi, Haftalık Resimli Gazetemiz, Mektepliler Alemi, Child, Literature, Children's Literature, Children's Magazines, Our Weekly Published Magazine, Flag of Scholars
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 471
Özet
Temel değerlerin, davranışların ve inançların edinildiği, hayatın en önemli evrelerinden birinde kendine has özellikleriyle özne konumunda bulunan çocuk, dokunuşa ihtiyaç duyan bir varlıktır. Söz konusu dokunuşu yapabilmenin yollarından biri de edebiyatı kullanmaktır. Edebiyat, gerçekliğin tekdüzeliğinden uzakta kurduğu dünyasında çocuğun deneyim kazanma sürecinin bir vasıtası durumundadır. Temelinde çocuğun yer aldığı çocuk edebiyatı da edebiyatın temel ilkeleri üzerine inşa ettiği kendine has yaklaşımıyla çocuğa bir eğitim-öğretim alanı sağlamayı amaçlamaktadır. Çocuk edebiyatında kullanılan dergiler ve gazeteler de bu minvalde hazırlanmış materyaller olarak kabul edilmekte; zengin tür ve görsel içeriği, amaçları, farklı yaş gruplarına hitap edebilmesi, kolay ulaşılabilmesi vb. özellikleriyle çocuk için bütünsel bir gelişim şansı sağlamaktadır. İlk olarak temel kavramların üzerinde durulan çalışmada 13 Kasım 1924'ten itibaren 7 sayı olarak İstanbul'da yayımlanan Haftalık Resimli Gazetemiz ile 24 Şubat 1925'ten itibaren 6 sayı olarak İzmir'de yayımlanan Mektepliler Alemi adlı çocuk yayınları incelenmiştir. Yayınların tüm sayıları günümüz Türkçesine aktarılarak içerisindeki metin türleri sınıflandırılmış ve iletileri bakımından değerlendirilmiştir. İnceleme sonucunda dizin çalışması yapılan Haftalık Resimli Gazetemiz ile Mektepliler Alemi adlı çocuk yayınlarının metin türü ve görsellik bakımından zengin olduğu belirtilmiş; olumlu/olumsuz iletilerin bulunduğu içeriklerin, dönemin siyasî ve sosyal durumundan etkilenerek hazırlandığı tespit edilmiştir. Böylece iki farklı dergicilik anlayışının karşılaştırıldığı bu çalışmayla sahaya katkıda bulunmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The child, who is in the subject position with its unique characteristics in one of the most important phases of life, where the basic values, behaviors and beliefs are acquired, is a being in need a touch. One method of to make this touch is to use the literature. Literature is a means of the child's process of gaining experience in the world he builds away from the monotonous reality. Children's literature, which is based on the child, aims to create a field of education for the child with its unique approach based on the basic principles of literature. Magazines and newspapers, used in children's literature, are considered as the materials especially prepared for this purpose. They provide a holistic development chance for the child with their rich genre and visual content, purposes, appeal to different age groups, easy accessibility, etc. The study, which focuses on the essential terms to begin with, examines the children's magazines; Our Weekly Illustrated Paper, published in Istanbul since 13 November, 1924 with seven issues, and Flag of Scholars, published in Istanbul since 24 February, 1925 with six issues. All issues of both publications were translated into today's Turkish and texts are classified according to their text types and evaluated in terms of their messages. As a result, the indexed children's publications Our Weekly Illustrated Paper and Flag of Scholars, are considered as rich in terms of text types and visuals. It is also determined that the contents with positive and negative messages were prepared under the influence of the social and political situation of the period. Thus, the study aims to contribute to the field by comparing the two different approaches of magazine publishing.