Sağlık kurumlarında örgütsel güvenin kurumsal itibar üzerine etkisi: Afyonkarahisar kamu hastanelerinde bir araştırma
The effect of organizational trust on corporate reputation in health institutions: A study in Afyonkarahisar state hospitals
- Tez No: 889902
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN SOYBALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık kurumları, örgütsel güven, kurumsal itibar, Afyonkarahisar kamu hastaneleri, sağlık çalışanları, Health institutions, organizational trust, corporate reputation, Afyonkarahisar state hospitals, health professionals
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Geniş kapsamlı birçok unsurun konumlandığı sağlık sektörü denilince ilk akla gelen kavram sağlık kurumlarıdır. Personel tatmininden etkin yönetime, verilen bakımın kalitesinin yükseltilmesinden sağlık kurumu yönetimi ile ilgili kamuoyunun düşüncelerinin iyileştirilmesine kadar birçok sorunu çözülebilmesi için sağlık çalışanlarının çalıştıkları sağlık kurumuna, yöneticilerine ve çalışma arkadaşlarına duydukları güven ve algıladıkları itibar düzeyi önem arz etmektedir. Bu çerçevede bu konu ile ilgili gerçekleştirilen/gerçekleştirilecek araştırmalar ilgili taraflara büyük faydalar sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı; sağlık kurumlarında örgütsel güvenin kurumsal itibar üzerinde bir etkisinin olup olmadığının ortaya konulmasıdır. Araştırmada ilk olarak araştırmanın değişkenlerini oluşturan kavramlar hakkında literatür taraması yapılarak kuramsal alt yapı ortaya konulmuştur. Sonrasında, konuyla ilgili olarak anket tekniği kullanılarak kamu hastanelerinde çalışan sağlık çalışanlarının görüşleri alınmıştır. Araştırmanın evrenini, Afyonkarahisar il merkezinde ve ilçelerinde hizmet sunan 10 devlet hastanesinde görev yapan sağlık çalışanları oluşturmakta olup toplam 900 sağlık çalışanı araştırmaya katılmıştır. Elde edilen veriler; faktör analizi, güvenirlik analizi, yüzde, frekans, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri, t testi, tek yönlü varyans analizi, Tukey çoklu karşılaştırma testi, korelasyon analizi ve regresyon analizi yöntemleri ile çözümlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre sağlık çalışanlarının örgütsel güven düzeyinin (çalıştıkları kuruma, yöneticilerine ve çalışma arkadaşlarına duydukları güven alt boyutları ile birlikte) algıladıkları kurumsal itibar üzerinde düşük düzeyde, anlamlı ve pozitif bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmış olup araştırmanın hipotezi ve alt hipotezleri desteklenmiştir. Örgütsel güvenin sağlık çalışanlarının algıladıkları kurumsal itibar üzerinde etkisi vardır. Araştırma ile bir yandan örgütsel güvenin sağlık çalışanlarının algıladıkları kurumsal itibar üzerinde etkisi olduğu ortaya konulurken, diğer yandan sağlık çalışanlarının kurumun kendisine, yöneticilerine ve çalışma arkadaşlarına duydukları güven düzeyinin de algıladıkları kurumsal itibarı etkilediği belirlenmiştir. Araştırma bulguları ışığında sağlık kurumlarının ve yöneticilerinin, sağlık çalışanlarına karşılaştıkları sorunlarını aracısız anlatma ve çözüm fırsatı sağlayacak olması nedeni ile sağlık çalışanları ile düzenli aralıklarla yüz yüze buluşabilecekleri, bir araya gelip karşılıklı görüş alışverişinde bulunabilecekleri toplantılar organize etmeleri, ortamlar sağlamaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the context of the health sector, which encompasses a multitude of complex elements, the concept of health institutions immediately comes to mind. In order to address a multitude of issues, including staff satisfaction, effective management, the quality of care provided, and the public's perception of the management of health institutions, it is crucial to understand the role of trust in the health professionals' relationship with their institution, their managers, and their colleagues. This trust, in turn, is influenced by the reputation of the institution and the perception of its managers and colleagues. In this context, research conducted / to be conducted on this subject will provide significant benefits to the relevant parties. The aim of this study is to reveal whether organisational trust has an effect on corporate reputation in healthcare institutions. The theoretical infrastructure was revealed by scanning literature about the concepts that constitute the variables of the research. Subsequently, the opinions of healthcare professionals working in public hospitals were obtained through a survey. The research population consisted of health professionals working in 10 public hospitals providing services in the Afyonkarahisar city centre and its districts, with a total of 900 health professional surveys evaluated. The responses to the survey were analysed using a range of statistical techniques, including factor analysis, reliability analysis, percentage, frequency, arithmetic mean and standard deviation values, t-test, one-way analysis of variance, Tukey multiple comparison test, correlation analysis and regression analysis. According to the findings, it has been concluded that the level of organisational trust of healthcare professionals (together with the sub-dimensions of trust in the institution they work for, their managers and colleagues) has a low, significant and positive effect on the corporate reputation they perceive, and the hypothesis and sub-hypotheses of the research were supported. While the research has shown that organisational trust has an impact on the institutional reputation perceived by healthcare professionals, it has also been found that the level of trust healthcare professionals have in the institution itself, its managers and colleagues also affects the institutional reputation they perceive. In the light of the research findings, it is recommended that healthcare institutions and managers organise meetings and create environments where healthcare professionals can meet face to face on a regular basis, come together and exchange views, as this will give healthcare professionals the opportunity to express and resolve the problems they encounter without any intermediaries.