İdrar kateteri taşıma çantasının hastaların memnuniyetine, beden imajına, benlik saygısına ve utanma duygusuna etkisi
The effect of urinary catheter carrying bag on patients' satisfaction, body image, self-esteem and feeling of shame
  1. Tez No: 890003
  2. Yazar: ENSAR DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Beden imajı, benlik saygısı, idrar taşıma çantası, memnuniyet, utanma duygusu, Body image, self-esteem, urinary catheter carrying bag, satisfaction, sense of shame
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
İdrar Kateteri Taşıma Çantasının Hastaların Memnuniyetine, Beden İmajına, Benlik Saygısına ve Utanma Duygusuna Etkisi Amaç: Bu araştırma, idrar kateteri taşıma çantasının hastaların memnuniyeti, beden imajı, benlik saygısı ve utanma duygusu üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Materyal ve Metot: Araştırma, randomize kontrollü ve öntest-sontest uygulamalı bir tasarımdır. Araştırma Temmuz 2023-Aralık 2023 tarihleri arasında Bingöl Devlet Hastanesi'nde bulunan Acil Servis ve Üroloji Servisi'nde yapıldı. Araştırmanın evrenini, en az 3 hafta boyunca kalıcı idrar kateteri kullanan hastalar oluşturdu. Örneklem, girişim ve kontrol gruplarına rastgele atanan toplam 70 hastadan oluştu. Veriler,“Hasta Bilgi Formu”,“Memnuniyet Skalası”,“Beden İmaj Skalası”,“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”ve“Başkaları Kaynaklı Utanma Ölçeği”kullanılarak toplandı. Girişim grubundaki hastalara idrar kateteri taşıma çantası verildi ve bu grup 21 gün boyunca izlendi. Kontrol grubundaki hastalar ise standart bakım prosedürleri altında izlendi. Bulgular: Araştırmanın ön test sonuçlarında, girişim ve kontrol grupları arasında memnuniyet (2.91 ± 1.07 vs. 2.80 ± 1.28, p = 0.686), beden imajı (12.83 ± 5.03 vs. 14.20 ± 6.63, p = 0.333), benlik saygısı (28.17 ± 3.05 vs. 27.57 ± 3.44, p = 0.443) ve utanma duygusu (9.63 ± 7.16 vs. 12.14 ± 6.83, p = 0.137) açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Son test sonuçlarında ise, girişim grubunda memnuniyet (8.60 ± 0.85, p = 0.001), beden imajı (8.40 ± 3.79, p = 0.001), benlik saygısı (30.54 ± 3.09, p = 0.001) ve utanma duygusu (6.40 ± 5.20, p = 0.001) açısından anlamlı iyileşmeler gözlenmiştir. Kontrol grubunda bu değişiklikler anlamlı değildir. Regresyon analizi, taşıma çantasının memnuniyet ve benlik saygısı üzerinde pozitif, beden imajı ve utanma duygusu üzerinde negatif etkili olduğunu göstermektedir (p = 0.001). Sonuç: İdrar kateteri taşıma çantasının kullanımı, hastaların memnuniyetini artıran, beden imajını iyileştiren, benlik saygısını yükselten ve utanma duygusunu azaltan olumlu bir etkiye sahip olduğu sonucuna varıldı. Bu çantalar, kateter kullanan hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirebilecek etkili bir araç olarak değerlendirilebilir. Hemşirelik uygulamalarında bu tür inovatif çözümlerin yaygınlaştırılması, hastaların fiziksel ve psikolojik iyi oluşlarını desteklemek açısından önemli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF URINARY CATHETER CARRYING BAG ON PATIENTS' SATISFACTION, BODY IMAGE, SELF-ESTEEM AND FEELING OF SHAME Aim: This study was conducted to investigate the effects of a urinary catheter carrying bag on patients' satisfaction, body image, self-esteem, and sense of shame. Material and Method: The study is a randomized controlled and pretest-posttest design. It was conducted in the Emergency and Urology Departments of Bingöl State Hospital between July 2023 and December 2023. The study population consisted of patients who had used a permanent urinary catheter for at least 3 weeks. The sample comprised a total of 70 patients randomly assigned to the intervention and control groups. Data were collected using the“Patient Information Form,”“Satisfaction Scale,”“Body Image Scale,”“Rosenberg Self-Esteem Scale,”and“Embarrassment from Others Scale.”Patients in the intervention group were given a urinary catheter carrying bag and were monitored for 21 days, while the control group was monitored under standard care procedures. Results: Pretest results showed no significant difference between the intervention and control groups in terms of satisfaction (2.91 ± 1.07 vs. 2.80 ± 1.28, p = 0.686), body image (12.83 ± 5.03 vs. 14.20 ± 6.63, p = 0.333), self-esteem (28.17 ± 3.05 vs. 27.57 ± 3.44, p = 0.443), and sense of shame (9.63 ± 7.16 vs. 12.14 ± 6.83, p = 0.137). However, posttest results revealed significant improvements in the intervention group in satisfaction (8.60 ± 0.85, p = 0.001), body image (8.40 ± 3.79, p = 0.001), self-esteem (30.54 ± 3.09, p = 0.001), and sense of shame (6.40 ± 5.20, p = 0.001). No significant changes were observed in the control group. Regression analysis showed that the carrying bag had a positive effect on satisfaction and self-esteem, and a negative effect on body image and sense of shame (p = 0.001). Conclusion: It was concluded that the use of a urinary catheter carrying bag has a positive effect on increasing patient satisfaction, improving body image, enhancing self-esteem, and reducing the sense of shame. These bags can be considered an effective tool to significantly improve the quality of life for patients using catheters. It is recommended to expand the use of such innovative solutions in nursing practices to support patients' physical and psychological well-being.