Kolostomi ile yeni bir yaşam; niteliksel bir çalışma
A new life with colostomy; a qualitative study
- Tez No: 890061
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÇİN AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik bakımı, kolostomi, stoma, Colostomy, nursing care, stoma
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Kolostomi İle Yeni Bir Yaşam; Niteliksel Bir Çalışma Amaç: Bu çalışma kolostomili bireylerin kolostomiye alışma süreci ve yaşadığı değişimlerin kalitatif olarak belirlenmesi amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma fenomenolojik tipte niteliksel bir araştırma olarak yapıldı. Araştırma Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde genel cerrahi ve cerrahi onkoloji servisinde yatmakta olan ve örneklemin dahil edilme ölçütlerine uyan bireyler ile yapıldı. Veriler 1-30 Haziran 2024 tarihleri arasında tanıtıcı bilgi formu stomalı bireylere yönelik yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplandı. Bulgular:Çalışmada kolostomili bireylerin kolostomiye alışma sürecinde yaşamındaki değişimlere yönelik 2 ana tema, 7 alt tema belirlendi. Genel yaşam tarzında uyum süreci ve stoma ile yaşamayı kabullenme süreci olmak üzere 2 ana tema; fiziksel harekette değişim, uyku düzeninde değişim, sosyalleşmede değişim, beslenmede değişim, giyim tarzında değişim, kolostomiye verilen manevi anlam, stoma bakımı ile ilgili becerileri geliştirme olarak 7 alt tema saptandı. Sonuç: Araştırmaya katılan bireylerin çoğunluğunun yaşam tarzını değiştirdiği, stomadan kaynaklı sosyal aktivitelerini kısıtladığı ve kolostominin beslenme, uyku ve hareket gibi günlük aktivitelerini etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A New Life with Colostomy; A Qualitative Study Aim: This study has been conducted to determine qualitatively the adaptation period of the individuals living with colostomy and changes they experience. Methodology: This is a phenomenological-type qualitative research. It was conducted with the patients who were staying in the General Surgery and the Surgical Oncology Services of the Malatya Training and Research Hospital, and who also conform to the inclusion criteria for sampling. The data was collected with semi-structured interview form, which was prepared for the individuals with stoma, between 1 and 30 June 2024. Findings: In the study, 2 main themes and 7 sub-themes were determined for the changes in the lives of individuals with colostomy in the process of getting used to colostomy. There are 2 main themes in the general lifestyle: the adaptation process and the process of accepting living with a stoma; 7 sub-themes were determined: change in physical movement, change in sleep patterns, change in socialization, change in nutrition, change in clothing style, spiritual meaning given to colostomy, and developing skills related to stoma care. Conclusion: It is concluded that the majority of the individuals who participated in this research changed their lifestyle and restricted their social activities because of stoma, and the colostomy have an impact on daily activities such as diet, sleeping and actions.