NI hard 4 alaşım tozunun gaz atomizasyonu ile üretimi ve kaplanabilirliğinin araştırılması
Production of NI hard 4 alloy powder by gas atomisation and investigation of their coatability
  1. Tez No: 890253
  2. Yazar: CAN DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIDVAN YAMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aşınma, Atomizasyon, Kaplama, Ni Hard 4, Sıcak Pres, Wear, Atomization, Coating, Ni Hard 4, Hot Press
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Endüstriyel uygulamalarda malzemelerin servis koşullarında ömürlerinin arttırılması açısından kaplama teknikleri son derece önem taşımaktadır. Bu tez çalışması kapsamında farklı demir esaslı malzemelerin kaplanarak yüzey özelliklerinin geliştirilmesi hedeflendi. Kaplama malzemesi olarak Ni Hard 4 alaşım tozu seçildi. Altlık olarak St52, karbonil demir ve Ck45 çeliği kullanıldı. Ni Hard 4 alaşım tozları gaz atomizasyonu yöntemi ile üretildi. Toz üretim sürecinde proses optimizasyonu için farklı atomizasyon parametreleri (basınç, aşırı ısıtma, nozul çapı) çalışıldı. Optimizasyon sonrasında çalışmada kullanılan kaplama tozları azot gazı kullanılarak 30 bar gaz basıncı ile atomize edildi. Üretilen tozlar elek analizi ile sınıflandırıldı ve 150 mikrometre değeri altındaki toz seçilerek kaplama işlemleri yapıldı. Kaplama işlemleri basınç destekli sinterleme yöntemi ile gerçekleştirildi. Sinterleme ve eş zamanlı kaplama işlemleri 950 °C'de 30 dakika süre ile uygulandı. Kaplama işlemlerinin ardından ilk olarak yoğunluk ölçümleri, ardından mikroyapısal karakterizasyon yapıldı. Tüm numunelerde altık ve kaplama malzemeleri arasında kuvvetli bir arayüzey elde edildi. Ayrıca numunelere aşınma ve korozyon testleri uygulandı ve sonuçlar değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
In industrial applications, coating techniques are very important in terms of increasing the life of materials under service conditions. Within the scope of this thesis study, it is aimed to improve the surface properties of different iron-based materials by coating. Ni Hard 4 alloy powder was chosen as the coating material. St52, carbonyl iron and Ck45 steels were selected as the substrate materials. Ni Hard 4 alloy powders are produced by gas atomization technique. Different atomization parameters (pressure, superheating, nozzle diameter) were tried for process optimization in the powder production process. After optimization, coating powders were atomized with nitrogen gas at 30 bar gas pressure. The produced powders were classified by sieve analysis and coating processes were carried out by selecting powders below 150 m. Pressure assisted sintering method was chosen for coating applications. Sintering and simultaneous coating processes were applied at 950 °C for 30 minutes. After the coating processes, first density measurements were carried out and then microstructural characterization was studied. A strong interface was obtained between the substrate and coating materials in all samples. The results were evaluated by applying wear and corrosion tests to all coated samples.