Ticaret odası üyelerinin sosyal kooperatifçiliğe bakış açılarının analizi: Beypazarı ilçesi örneği
Analysis of chamber of commerce members' perspectives on social cooperative: Beypazari district example
  1. Tez No: 890276
  2. Yazar: MURADİYE KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGÜ EVEREST
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Kooperatifçilik, Dezavantajlı Birey, İstihdam, Beypazarı Ticaret Odası, Social Cooperatives, Disadvantaged Individuals, Employment, Beypazarı Chamber of Commerce
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
İşletmeler daha hızlı büyüyebilmek, ilgi alanları ile ilgili bilgi ve farkındalıklarını arttırmak, mevcut kaynaklarını en doğru şekilde kullanabilmek için kooperatiflere ihtiyaç duyarlar. Kooperatifler, dayanışma içinde üyelerine çeşitli imkanlar sunar. Kooperatifçilik, gönüllü bireylerin ortak alanda buluşarak sosyal, ekonomik veya kültürel ihtiyaçları gidermek adına çalışmaların yürütüldüğü işletmelerdir. Bir kooperatif türü olan sosyal kooperatifleri diğer kooperatiflerden ayıran en önemli özellik sosyal kooperatiflerin kar gözetmeksizin kamu yararına işler yapmasıdır. Başta İtalya'da olmak üzere sosyal kooperatifçilik kavramı dünyada önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde gerek kamusal yarar gerek dezavantajlı bireyleri hayatın akışına karıştırabilmek adına sosyal kooperatifçilik kavramının bilinirliğini arttırmak gerekmektedir. Bu çalışma Ankara'nın Beypazarı ilçesinde üretim yapan, Beypazarı Ticaret Odası (BTO) üyeleri ile yüz yüze anket yaparak yürütülmüştür. Yapılan anket çalışması ile gıda, tarım ve hayvancılık üzerine üretim yapan işletmelerin sosyal kooperatifçiliğe dair farkındalıkları incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre işletmelerin %75,5'i daha önce“sosyal kooperatifçilik”kavramını duymadıklarını, %91,2'si dezavantajlı bireylere istihdam sağlamak istediklerini, %74,5'inin kooperatiflerin sosyal girişimleri desteklediklerini, %88,2'sinin ticaret odasının yürüttüğü projelerin Beypazarı'na ekonomik açıdan katkısı olduğunu düşündüklerini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Businesses need cooperatives to grow faster, to increase their knowledge and awareness of their areas of interest, and to make the best use of their available resources. Cooperatives offer various opportunities to their members in solidarity. Cooperatives are businesses where voluntary individuals meet in a common area and work to meet social, economic or cultural needs. Social cooperatives are an important type of cooperative. The most important feature that distinguishes social cooperatives from other cooperatives is that social cooperatives work for the public good without regard to profit. The concept of social cooperatives has an important place in the world, especially in Italy. In our country, it is necessary to increase the awareness of the concept of social cooperatives both for public benefit and to include disadvantaged individuals in the flow of life. This study was conducted by conducting a face-to-face survey with members of the Beypazari Chamber of Commerce in the Beypazari district of Ankara. The survey examined the awareness of enterprises engaged in food, agriculture and livestock production on social cooperatives. According to the results, 75.5% of the enterprises stated that they had not heard of the concept of“social cooperatives”before, 91.2% stated that they wanted to provide employment to disadvantaged individuals, 74.5% stated that cooperatives support social initiatives, and 88.2% stated that they thought that the projects carried out by the chamber of commerce contributed economically to Beypazarı.