Bilgisayar ortamında testler ile ilgili çalışmaların bibliyometrik analizi
The bibliometric analysis of the studies related to computer-based tests
- Tez No: 890570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİRHAN GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: bibliyometrik analiz, bilgisayar ortamında test, VOSviewer, bibliometric analysis, computer-based testing, VOSviewer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı bilgisayar ortamındaki testler ile ilişkili kavramları belirlemek, kavramlar arasındaki ilişkileri göstermek, elde edilen kavram kümelerini tanımlamak ve bilgisayar ortamındaki testler ile ilgili çalışmaların yıllar içindeki eğilimini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda 1980-2024 yılları arasında Web of Science (WOS) veri tabanında dizinlenen SSCI, SCI-Expanded, ESCI indeksli dergilerde yayınlanan İngilizce dilinde yazılmış 477 makalenin kapsamlı bir bibliyometrik analizi sunulmuştur. Analizler bilimsel haritalama yöntemlerine fırsat veren VOSviewer yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar zaman içinde farklı kavramlar öne plana çıkmasına rağmen genel olarak durum belirleme, geçerlik ve güvenirlik kavramlarının önemini koruduğu, son yıllarda Alzehimer, yanıtlama süresi ve dikkat kavramları ile ilgili çalışmaların yoğunlaştığını göstermektedir. Çalışmadan elde edilen bulgular bilgisayar ortamında testler ile ilgili kavramların temel anlamda (1) eğitsel bağlamlar, (2) araştırma parametreleri ve (3) analitik çerçeve olmak üzere üç kümede gruplandırılabildiğini göstermektedir. Bu araştırma bilgisayar ortamında testler ile ilgili çalışmaların alanın sürekli gelişen ve disiplinler arası etkileşimle genişleyen bir yapıya sahip olduğunu sunması bakımından önemli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the concepts related to computerized testing, to show the relationships between the concepts, to define the concept clusters obtained and to reveal the trend of the studies related to computerized testing over the years. For this purpose, a comprehensive bibliometric analysis of 477 English-language articles published in SSCI, SCI-Expanded, ESCI indexed journals indexed in Web of Science (WOS) database between 1980 and 2024 is presented. The analysis was carried out using VOSviewer software, which allows scientific mapping methods. The results show that although different concepts have come to the forefront over time, in general, the concepts of assessment, validity and reliability have maintained their importance, while studies on Alzehimer, response time and attention have intensified in recent years. The findings of the study show that the concepts related to computerized testing can be basically grouped into three clusters: (1) educational contexts, (2) research parameters and (3) analytical framework. This study is important in terms of presenting that the field of computerized testing is constantly evolving and expanding with interdisciplinary interaction.