Toplumsal hayatla ilgili sunduğu mesajlar açısından Nisa Suresi
In terms of the messages it presents about social lifeSurah of Nisa
  1. Tez No: 890725
  2. Yazar: MELEK ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA PAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Nisâ Sûresi, Toplum, Aile, Kadın, Tafsir, Surah Nisâ, Family, Society, Women
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Nisâ sûresi içerisinde yetim hakkı, nikâh, evlilik, miras gibi pek çok konunun yer aldığı toplamda 176 ayeti barındırmaktadır. İndirilme sırasına göre 94. sûre olarak bilinen Nisâ sûresi Medine'de hicretten sonra 5 ya da 6. yıl içerisinde inmiştir. Yoğun olarak kadın haklarını içerdiği için Nisâ adını almıştır. Sûre içerdiği tüm hükümleriyle bireyin ve toplumun ahlak bakımından yüksek ve güçlü bir karaktere sahip olması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu nedenle, sûre İslam toplumunun güçlenmesine imkân tanıyan, toplumu oluşturan bireylerin birbiri ile bağlantısını kuvvetlendiren emir ve tavsiyeler barındırmaktadır. Sûrede aile kurumunda yaşanması muhtemel problemlerin çözümüne olanak tanıyan prensipler sunulmaktadır. Bu çalışma Nisâ sûresindeki toplumsal mesajların tespitini sistematik biçimde ortaya koymayı amaçlamaktadır. İnsanın tek nefisten yaratılması, akraba ilişkileri, miras paylaşımı, malın kullanımı, darp, boşanma, mehir, adalet, emanet, tevbe, yardım etme, ana babaya saygı gibi pek çok konusu bulunan sûrenin bireysel ve toplumsal hayata yönelik mesajları ve toplumsal hayata ilişkin ortaya konulan prensipleri incelenmiştir. Çalışma Nisâ sûresi içerisinde yer alan toplumsal konular Kur'ân bütünlüğü içinde ve ilgili hadisler ışığında betimsel analiz yöntemi ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Surah al-Nisâ contains a total of 176 verses in which there are many issues such as orphan rights, marriage, marriage, inheritance. Surah al-Nisâ, known as the 94th surah according to the order in which it was revealed, was revealed in Medina in the 5th or 6th year after the hijra. It was named Surah Nisâ because it intensively includes women's rights. In all of its provisions, the Surah emphasizes the need for the individual and society to have a high and strong moral character. For this reason, the Surah contains commands and recommendations that enable the strengthening of the Islamic society and strengthen the inter connectedness of the individuals who make up the society. The Surah presents principles that allow for the resolution of problems that may arise in the family institution. This study aims to systematically identify the social messages in Surah al-Nisâ. The messages of the surah, which has many topics such as the creation of human beings from a single soul, kinship relations, inheritance sharing, use of property, battering, divorce, mehir, justice, trust, repentance, helping, respect for parents, and the principles put forward regarding social life has been be examined. The study carried out with the descriptive analysis method in the light of the Qur'anic integrity and the related hadiths.