Hinter den Kulissen von aus der Türkei nach Deutschland eingewanderten Akademikern im Kontext der Kapitaltheorie Bourdieus: Eine qualitative Studie
Bourdieu'nün Sermaye Teorisi Bağlamında Türkiye'den Almanya'ya Göç Eden Akademisyenlerin Perde Arkası: Nitel Bir Çalışma
  1. Tez No: 890953
  2. Yazar: ESENGÜL KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ELİF POSOS DEVRANİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Almanya, göç, Akademisyen, Pierre Bourdieu, kültürel sermaye, sosyal sermaye, Turkey, Germany, Migration, academics, Pierre Bourdieu, cultural capital, social capital Date: 22.01.2024
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürlerarası Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bourdieu'nün Sermaye Teorisi Bağlamında Türkiye'den Almanya'ya Göç Eden Akademisyenlerin Perde Arkası: Nitel Bir Çalışma Bu yüksek lisans tezinde Türkiye'de doğup büyüyen ve Türkiye'de bir üniversitede kadrolu çalışırken Almanya'ya göç etme kararı almış akademisyenler üzerine bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışma Pierre Bourdieu'nün kavramsal çerçevesini kullanarak, akademisyenlerin Türkiye'de ve Almanya'daki ekonomik, kültürel, sosyal ve sembolik sermaye durumlarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın odağında örneklemin göç öncesi ve göç sonrası kültürel sermayesini kullanabilme yolları ve sosyal sermayesinin işlevleri yer almaktadır. Çalışma derinlemesine görüşme tekniğinin kullanıldığı niteliksel bir araştırmanın ürünüdür. Çalışma kapsamında 2015 yılından sonra Türkiye'den Almanya'ya göç etmiş olan 7 akademisyen ile görüşülmüştür. 2015 yılı sınırlandırmasının sebebi Türkiye-Almanya göç hattında 2015'te görülen ivmedir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre görüşülenlerin bir kısmı yaşam standartlarını iyileştirme amaçlı göç etmiş, bir kısmı da siyasi nedenlerden bir baskı hissederek göç etmiştir. Hepsi yüksek kültürel sermayeye sahip olan görüşülenlerin Türkiye'de bu sermayelerine uygun pozisyonlarda çalışabilmek için belirli bir sosyal sermayeye sahip olmak gerektiği düşüncesi taşıdığı görülmüştür. Öte yandan Almanya'da ise henüz Türkiye'deki kadar bir sosyal sermaye oluşturmamış olmalarına rağmen sadece kültürel sermayeleri ile iş bulabildikleri görülmüştür. Türkiye'de sosyal sermayelerini kümülatif bir şekilde ve kendilerine benzeyen insanlardan oluşturmuş olan görüşülenlerin Almanya'da sosyal ağlar kurarken en çok dil ve kültür farklılığından zorluklar yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Türkiye'de biriktirdikleri sermayelerinin karşılığını alamamalarının göç etme kararlarında rol oynadığını belirten görüşülenlerin hiçbirinin geri dönmeyi düşünmedikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Behind the scenes of academics who immigrated to Germany from Turkey in the context of Bourdieu's capital theory: A qualitative study This study aims to unveil the status of economic, cultural, social and symbolic capital of academics in both Turkey and Germany, utilizing Pierre Bourdieu's conceptual framework. The focus centers on how the sampled individuals leverage their cultural capital before and after migration, along with an exploration of the functions of their social capital. Conducted as a qualitative research endeavor, the study employed in-depth interviews. Seven academics who immigrated from Turkey to Germany after 2015 were interviewed, with the temporal limitation chosen due to the notable surge in migration from Turkey to Germany during that year. Findings from the research indicate that some interviewees migrated with the goal of improving their living standards, while others moved due to political pressures. Notably, all interviewees, possessing substantial cultural capital, perceived the necessity of a certain level of social capital to secure positions commensurate with their cultural capital in Turkey. Conversely, in Germany, despite not having developed as much social capital as in Turkey, they were observed to secure employment primarily through their cultural capital. The study brought to light the challenges faced by interviewees in Germany, particularly in building social networks, attributed mainly to language and cultural differences. Despite having accumulated social capital in Turkey through connections with like-minded individuals, the transition to Germany posed hurdles. It was determined that none of the interviewees, who stated that not being able to receive compensation for the capital they accumulated in Turkey played a role in their decision to migrate, thought of returning.