Sıçanlarda çekal ligasyon perforasyon yöntemi ile indüklenen sepsis modelinde kurkuminin adrenal bez üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of curcumin on adrenal glands in sepsis model induced by cecal ligation perforation method in rats
- Tez No: 891002
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİN GEDİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Adrenal bez, apoptoz, endoplazmik retikulum stresi, kurkumin, otofaji, sepsis, Adrenal gland, apoptosis, autophagy, curcumin, endoplasmic reticulum stress, sepsis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Sepsis, vücudun bir enfeksiyona karşı aşırı yanıt vermesiyle meydana gelen ve hayati organlarda ciddi hasarlara yol açarak ölüm riskine neden olan bir enfeksiyon durumudur. Kurkumin, KURKUma Longa (zerdeçal) ve diğer kurkuma türlerinin rizomunda bulunan anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip biyoaktif bir bileşiktir. Bu çalışmada, dişi sıçanlarda CLP yöntemiyle deneysel olarak indüklenen sepsis modelinde kurkuminin adrenal bezler üzerindeki potansiyel etkilerinin histolojik, immünohistokimyasal ve biyokimyasal olarak araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Bu çalışmada Sprague Dawley ırkı, 250-300 gram ağırlığında 40 adet dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar rastgele 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna herhangi bir ilaç uygulaması yapılmadı. Vehicle grubuna mısır yağı oral gavaj yoluyla 7 gün boyunca verildi. Çekal ligasyon perforasyon (CLP) grubundaki sıçanlara CLP modeli uygulandı. KUR200+CLP grubundaki sıçanlara sepsis oluşturulmadan önce günde 200 mg/kg dozda kurkumin oral gavaj yoluyla verildi, 7 gün sonra CLP modeli uygulandı. CLP+KUR200 grubundaki sıçanlara CLP modeli uygulandı ve ardından günde 200 mg/kg dozda kurkumin oral gavaj yoluyla 7 gün boyunca verildi. Deney sonunda sıçanlardan alınan adrenal bez ve kan örnekleri histolojik, immünohistokimyasal ve biyokimyasal açıdan analiz edildi. Bulgular: Adrenal bezlerde yapılan histolojik incelemeler sonucunda kontrol grubuna ait kesitlerin normal histolojik yapıya sahip olduğu, vehicle grubunda ise kontrol grubuna kıyasla histolojik yapının hafif derecede bozulduğu görüldü. CLP grubuna ait adrenal bez kesitlerinde, sinüzoidal dilatasyon, hemoraji, hücrelerde dejenerasyon, fibrin birikimi ve piknozis tespit edildi. Tedavi gruplarında ise kontrol grubuna yakın histolojik bir durum gözlendi. İmmünohistokimyasal olarak, CLP gruplarında GRP78, CHOP ve LC3 proteinlerinin immünreaktivitesinin önemli ölçüde arttığı, kurkumin uygulaması ile GRP78, CHOP ve LC3 immünreaktivitelerinde azalma olduğu tespit edildi. Yapılan biyokimyasal analizler sonucunda, CLP grubunda CRP ve CORT seviyelerinde anlamlı bir artış görülürken, kurkumin uygulaması ile CRP ve CORT seviyelerinde anlamlı derecede azalma olduğu görüldü. Sonuç: Elde edilen bu veriler ışığında, kurkuminin sepsis öncesi ve sonrasında adrenal bezlerde gelişen ER stresini belirgin bir şekilde azalttığı ve hücresel hasarı önlediği sonucuna varıldı. Bu bulgular, kurkuminin sepsis sonucunda adrenal bezlerde meydana gelen hasarın tedavisinde hem koruyucu hem de tedavi edici potansiyel bir ajan olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Sepsis is a life-threatening condition resulting from an excessive response of the body to an infection, leading to severe damage to vital organs and an increased risk of death. Curcumin is a bioactive compound with anti-inflammatory and antioxidant properties found in the rhizome of Curcuma longa (turmeric) and other turmeric species. This study aimed to investigate the potential effects of curcumin on the adrenal glands in an experimental sepsis model induced in female rats using the cecal ligation and puncture (CLP) method through histological, immunohistochemical, and biochemical analyses. Material and Method: In this study, 40 female Sprague Dawley rats weighing 250-300 grams were used. The rats were randomly divided into 5 groups. No drug treatment was administered to the control group. The vehicle group received corn oil orally via gavage for 7 days. Rats in the CLP group underwent the CLP model. Rats in the KUR200+CLP group were given 200 mg/kg of curcumin orally via gavage daily before sepsis was induced, and the CLP model was applied 7 days later. Rats in the CLP+KUR200 group underwent the CLP model and then received 200 mg/kg of curcumin orally via gavage for 7 days. At the end of the experiment, adrenal gland and blood samples taken from the rats were analyzed histologically, immunohistochemically, and biochemically. Results: Histological examination of the adrenal glands showed that the control group sections had normal histological structure, while the vehicle group exhibited slight histological alterations compared to the control group. In the adrenal glands of the CLP group, sinusoidal dilation, hemorrhage, cellular degeneration, fibrin deposition, and pyknosis were observed. In the treatment groups, histological conditions similar to the control group were noted. Immunohistochemically, significant increases in the immunoreactivity of GRP78, CHOP, and LC3 proteins were observed in the CLP groups, with reductions in GRP78, CHOP, and LC3 immunoreactivity following curcumin treatment. Biochemical analyses revealed a significant increase in CRP and CORT levels in the CLP group, while curcumin treatment resulted in a significant decrease in CRP and CORT levels. Conclusion: Based on these data, it was concluded that curcumin significantly reduced ER stress in the adrenal glands before and after sepsis and prevented cellular damage. These findings suggest that curcumin could be used as both a protective and therapeutic agent in the treatment of adrenal damage resulting from sepsis.