Türkiye'nin hububat ürünlerindeki Rekabet Gücü'nün G7 ülkeleri ile karşılaştırılması
A comparative analysis of Turkey's competitiveness in cereal products with G7 countries
- Tez No: 891488
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VİLDAN YAVUZ AKINCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası Ticaret, Ziraat, Economics, International Trade, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Rekabet Kavramı, G7 Ülkeleri, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler, Tarım Sektörü, Balassa Endeksi, Concept of Competition, G7 Countries, Revealed Comparative Advantage, Agricultural Sector, Balassa Index
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Küreselleşme ile birlikte ülkeler arasında dış ticaret artmış, sermaye hareketleri serbestleşmiş ve ticaretteki bu serbestleşme hareketleri ülkelerin birbirleriyle rekabet içine girmesine neden olmuştur. Ülkeler de rekabet gücü oluşturmak için uluslararası pazarlarda ürettikleri mal ve hizmeti sunarak rekabetçi konuma gelmeye çalışarak bu süreçte yer almışlardır. Türkiye de bu rekabet süreci içerisinde yer alan pek çok ülke gibi üretilen mal ve hizmet gruplarında rekabet içerisindedir. Bu sebeple Türkiye pek çok mal ve hizmet gruplarında rekabet gücünün ölçülmesi açısından çalışmalara konu olmuştur. Bu çalışmanın amacı Türkiye'nin G7 ülkelerine karşı hububat ürünlerdeki rekabet gücünün incelenmesidir. Çalışmada tarımsal ürünlerin sınıflandırılması ve gruplandırılması açısından Harmonize Sınıflandırma Sistemi (HS) baz alınmıştır. Türkiye'nin rekabet gücünün belirlenebilmesi için Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (AKÜ) endeksi kullanılmıştır. Böylece G7 ülkelerine (Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İtalya, Japonya, Fransa ve Kanada) karşı Türkiye'nin söz konusu hububat ürünlerinin (Buğday, Çavdar, Arpa, Yulaf, Mısır, Pirinç, Sorgum, Darı) rekabet gücü ortaya konulmuştur Elde edilen bulgular ışığında, Türkiye'nin Almanya'ya karşı, HS1006-Pirinç, HS1005-Mısır ve HS1007-Sorgum ürünlerinde, Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı HS1003-Arpa, HS1006-Pirinç, HS1008- Darı ve HS1002-Çavdar, Birleşik Krallığa karşı HS1005-Mısır, HS1007- Sorgum, HS1006-Pirinç, HS1002-Çavdar ve HS1008-Darı, Fransa'ya karşı HS1006- Pirinç, HS1005-Mısır, HS1008-Darı ve HS1003-Arpa, İtalya'ya karşı HS1003-Arpa, HS1005-Mısır, HS1001-Buğday ve HS1008-Darı, Japonya'ya karşı HS1003-Arpa, HS1005-Mısır, HS1008-Darı, Kanada'ya karşı pirinç HS1006-Pirinç, HS1007- Sorgum, HS1005-Mısır ve HS1003-Arpa ürünlerinde rekabet gücüne sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With globalization, foreign trade between countries has increased, capital movements have been liberalized and these liberalization movements in trade have caused countries to compete with each other. Countries have also taken part in this process by trying to become competitive by offering the goods and services they produce in international markets in order to create competitive power. Turkey, like many other countries in this competitive process, is also in competition in the groups of goods and services produced. For this reason, Turkey has been the subject of studies in terms of measuring competitiveness in many goods and service groups. The aim of this study is to analyze Turkey's competitiveness in cereals against G7 countries. The study is based on the Harmonized Classification System (HS) in terms of classification and grouping of agricultural products. In order to determine Turkey's competitiveness in agricultural products, the Explained Comparative Advantage (ECU) index was used. Thus, the competitiveness of Turkey's cereal products (Wheat, Rye, Barley, Oats, Corn, Rice, Sorghum, Millet) against G7 countries (Germany, United States, United Kingdom, Italy, Japan, France and Canada) has been revealed. In the light of the findings, Turkey's HS1006-Rice, HS1005-Corn and HS1007-Sorghum products against Germany, HS1003-Barley, HS1006-Rice, HS1008-Millet and HS1002-Rye against the United States, HS1005-Corn, HS1007- Sorghum, HS1006-Rice, HS1002-Rye and HS1008-Millet against the United Kingdom, HS1006-Rice against France, HS1005-Corn, HS1008-Millet and HS1003- Barley; HS1003-Barley, HS1005-Corn, HS1001-Wheat and HS1008-Millet against Italy; HS1003-Barley, HS1005-Corn, HS1008-Millet against Japan; and HS1006- Rice, HS1007-Sorghum, HS1005-Corn and HS1003-Barley against Canada has a competitive power in its products.