Göç endüstrisi tartışması bağlamında Türkiye'de düzensiz göç: Katı atık sektöründe istihdam edilen göçmenler
Irregular migration in Turkey in the context of the migration industry debate: Migrants employed in the solid waste sector
- Tez No: 891572
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ulus-Ötesi Göç, Göç Endüstrisi, Kayıt Dışılık, Afgan Göçmenler, Geri Dönüşüm Sektörü, Transnational Migration, Migration Industry, Informal Labor Market, Afghan Migrants, Recyling Sector
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmanın konusu, Türkiye'ye yönelik düzensiz bir biçimde gerçekleşen ve geri dönüşüm sektöründe çalışan Afgan göçmenlerin geri dönüşüm sektörü ve göç endüstrisi aktörleri ile kurdukları bağlantıların ve göç endüstrisinin göç sürecini nasıl etkilediğinin araştırılmasıdır. Göç hareketliliğine katılmış Afgan göçmenlerin (i) ulus-ötesi göç ve çalışma deneyimleri, (ii) göç endüstrisi ve aktörleri ile girdikleri etkileşimleri, (iii) enformel emek piyasasının bir parçası olan geri dönüşüm sektörüne neden yöneldikleri ve son olarak (iv) bu göçmenlerin ve endüstri aktörlerinin geri dönüşüm sektörü dahilinde faillikleri incelenmektedir. Bu çalışmada analiz birimleri olarak mikro düzeyde Afgan göçmenler ve mezo düzeyde aracılar, işverenler, depo sahiplerine odaklanılmaktadır. Makro seviyede devlet kurumları veya aktörleri ele alınmamakta ancak sınır politikaları, göçmen politikaları gibi yapısal faktörlerin etkilerine değinilmektedir. Araştırmanın sahası olarak İstanbul'daki katı atık sektörünün seçildiği bu çalışmada, nitel yöntemler tercih edilmektedir. Göçmenler, işverenler, aracılar çalışmanın örneklemini temsil etmektedirler. Dolayısıyla bu örnekleme dahil olan görüşmecilerle nitel yöntemler içerisindeki katılımcı gözlem, yarı-yapılandırılmış ve derinlemesine mülakat tekniklerine başvurulmaktadır. Çalışmanın giriş kısmında metodolojik çerçeveye daha geniş yer verilmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde kuramsal tartışmalara, ikinci bölümünde tarihsel arka plan ve göç politikalarına ve üçüncü ve son bölüm olarak İstanbul ilinin geri dönüşüm depolarındaki saha çalışmalarından elde edilen bulgulara yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the investigation of the connections established by Afghan migrants working in the recycling sector in Turkey, who have irregularly migrated to the country, with the actors of the recycling sector and the migration industry, and how the migration industry affects the migration process. The study examines (i) the transnational migration and work experiences of Afghan migrants involved in migration movements, (ii) their interactions with the migration industry and its actors, (iii) why they turn to the recycling sector, which is part of the informal labor market, and finally, (iv) the agency of these migrants and industry actors within the recycling sector. At the micro level, the analysis units of this study are Afghan migrants, and at the meso level, intermediaries, employers, and warehouse owners are focused on. The study does not address state institutions or actors at the macro level but refers to the impacts of structural factors such as border policies and migrant policies. Qualitative methods are preferred in this study, which selects the solid waste sector in Istanbul as the research field. Migrants, employers, and intermediaries represent the sample of the study. Therefore, qualitative methods such as participant observation, semi-structured, and in-depth interviews are used with the interviewees included in this sample. The introduction of the study provides a broader methodological framework. The first section covers theoretical discussions, the second section discusses the historical background and migration policies, and the third and final section presents the findings obtained from fieldwork in the recycling warehouses in Istanbul.