Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin duygusal zeka düzeyleri ile etkili iletişim becerilerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi
The investigation of emotional intelligence levels and effective communication skills according to some variables of students of sports sciences faculty
- Tez No: 891938
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ULUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Başarı, Duygusal Zekâ, Empati, Etkili İletişim, Spor, Effective Communication, Emotional Intelligence, Empathy, Sport, Success
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN DUYGUSAL ZEKA DÜZEYLERİ İLE ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ Yılmaz S. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2024. Amaç: Bu çalışma kapsamında spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin duygusal zekâ düzeyleri ile etkili iletişim kurma becerilerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi yapılmıştır. Materyal ve Method: Araştırmada nicel araştırma yaklaşımlarından biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi, evreni Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde olan 339 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi Seçkisiz Örnekleme Yöntemlerinden Basit Seçkisiz Örnekleme Yöntemi ile belirlenmiştir. Veriler kişisel bilgi formu, Schutte duygusal zekâ ölçeği ve etkili iletişim becerileri ölçeği ile elde edilen verilerin analizinde uygun olan programdan faydalanılmıştır. Bulgular: Duygusal zekâ ve etkili iletişim becerileri arasında; yaşa, sınıfa, cinsiyete ve gelir durumuna göre anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Schutte duygusal zekâ ölçeğinin, iyimserlik/ruh halinin düzenlenmesi ve duyguların değerlendirilmesi alt boyutları ile etkili iletişim becerileri ölçeğinin; egoyu geliştirici dil, etkin dinleme, kendini tanıma/açma, empati ve ben dilini kullanma alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Duygusal zekânın; etkin dinleme, kendini tanıma/açma ve ben dilini kullanmada pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Duyguların kullanımı ile etkin dinleme, kendini tanıma/açma ve ben dilini kullanma arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç: Spor faaliyetleri kapsamında sporcuların duygusal zekâ seviyeleri ile etkili iletişim becerilerinin ilişki düzeyleri; spor fakültesi öğrencilerinin akademik çalışmalarında, sosyal becerilerinde ve aynı zamanda katılacağı sporsal organizasyonlarda başarılı olmalarına büyük katkı sağlayacaktır. Yapılan pek çok çalışmada bahsi geçmekte olan iki niteliğin bireylerin başarısını pek çok açıdan etkilediği gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF EMOTIONAL INTELLIGENCE LEVELS AND EFFECTIVE COMMUNICATION SKILLS ACCORDING TO SOME VARIABLES OF STUDENTS OF SPORTS SCIENCES FACULTY Yılmaz S. Aydın Adnan Menderes University, Health Sciences Institute, Physcial Educution and Sport Education Program, Master Thesis, Aydın, 2024. Objective: Within the scope of this study, emotional intelligence levels and effective communication skills of sport sciences faculty students were examined according to some variables. Material and Methods: Relational survey model, one of the quantitative research approaches, was used in the study. The sample of the study consists of 339 students from Aydın Adnan Menderes University Faculty of Sport Sciences. The sample of the study was determined by Simple Random Sampling Method, one of the random sampling methods. Personal information form, Schutte emotional intelligence scale and effective communication skills scale were used in the analysis of the data obtained with the appropriate program. Results: Significant differences were found between emotional intelligence and effective communication skills according to age, grade, gender and income status. It was determined that there was a significant positive relationship between the sub- dimensions of optimism/mood regulation and evaluation of emotions of Schutte emotional intelligence scale and the sub-dimensions of ego- enhancing language, effective listening, self- knowledge/ opening, empathy and using I language of communication skills scale. Emotional intelligence was found to be positively correlated with effective listening, self-knowledge/self-disclosure and use of I-language. There was a significant positive correlation between the use of emotions and effective listening, self- knowledge/self-disclosure and use of I- language. Conclusion: Within the scope of sports activities, the relationship levels of athletes' emotional intelligence levels and effective communication skills will make a great contribution to the success of sports faculty students in their academic studies, social skills and also in the sports organizations they will participate in. It is observed that the two qualities mentioned in many studies affect Theo success of individuals in many ways.