Sosyal hizmet alanında çalışan meslek elemanlarının adil dünya inançlarının psikolojik iyi oluşlarına etkisi
The effect of just world beliefs on the psychological well-being of professionals working in the field of social services
- Tez No: 891987
- Danışmanlar: PROF. DR. YENER ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet, adil dünya inancı, Social work, just world belief
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Sosyal hizmet alanında görev yapan meslek elemanlarının çalışma alanının büyük bir kısmını dezavantajlı aileler ve kadın, çocuk, engelli bireyler oluşturmaktadır. Meslek elemanlarının çalıştıkları aile yapıları ve vaka detayları göz önüne alındığında psikolojik iyi oluş düzeyleri ile adil dünya inanç düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek çalışmanın temel amacıdır. Yapılan çalışma ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır ve kişisel bilgi formu, adil dünya inancı ölçeği ve psikolojik iyi oluş ölçeklerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında bireylerin genel ve bireysel adil dünya inancının ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin cinsiyet değişkenine göre farklılaşmadığı, sosyal hizmet alanında çalışan meslek elemanlarının adil dünya inançlarının psikolojik iyi oluş düzeyleri arasında ilişkinin incelenmesine yönelik yapılan analiz sonucuna göre ise adil dünya inancı ölçeğinden ve psikolojik iyi oluş ölçeğinden alınan puanlar arasında pozitif yönde, orta derecede anlamlı bir ilişkinin bulunduğu, ancak alanda çalışma sürelerinin psikolojik iyi oluş düzeyleri ve adil dünya inanç düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmış olup, Adil Dünya İnancı ölçeğinden alınan puanlar ile Psikolojik İyi Oluş Ölçeğinde yer alan 'Geleceğim hakkında iyimserim' ibaresi üzerine yapılan analizde ise pozitif yönde yüksek düzeyde anlamlı ilişki olduğu ve yine Adil Dünya İnancı ölçeğinden alınan puanlar ile Psikolojik İyi Oluş Ölçeğinden alınan 'Amaçlı ve anlamlı bir yaşam sürdürüyorum' maddesi arasında pozitif yönde yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The majority of the work area of professionals working in the field of social services consists of disadvantaged families and women, children, and disabled individuals. Considering the family structures and case details of the professionals, the main purpose of the study is to examine the relationship between psychological well-being levels and just world belief levels. The study was designed in the relational screening model and a personal information form, a just world belief scale, and psychological well-being scales were used. When the research results are examined, it is seen that the general and individual just world belief and psychological well-being levels of individuals do not differ according to the gender variable, and according to the analysis results conducted to examine the relationship between the just world beliefs and psychological well-being levels of professionals working in the field of social work, it is concluded that there is a positive, moderately significant relationship between the scores obtained from the just world belief scale and the psychological well-being scale, but there is no significant difference between the psychological well-being levels and just world belief levels of the duration of work in the field. In the analysis conducted on the scores obtained from the Just World Belief scale and the phrase 'I am optimistic about my future' in the Psychological Well-Being Scale, it is seen that there is a positive, highly significant relationship and again, there is a positive, highly significant relationship between the scores obtained from the Just World Belief scale and the item 'I lead a purposeful and meaningful life' in the Psychological Well-Being Scale.