La condition féminine dans les années 60 en France et en Turquie : une lecture comparative de L'événement D'Annie Ernaux et Une Drôle de Femme de Leyla Erbi̇l
60'lı yıllarda Fransa ve Türkiye'de kadın durumu: Annie Ernaux'nun Olay (L'événement) ve Leyla Erbil'in tuhaf Bir Kadın (Une Drôle De Femme) eserlerinin karşılaştırmalı okuması
  1. Tez No: 892165
  2. Yazar: EYLÜL DENİZ MÜŞTAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLATİF ACARLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, French Linguistics and Literature, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın durumu, 60'lar, Karşılaştırmalı Analiz, Annie Ernaux, Leyla Erbil, Woman condition, the years 60s, Comparative analysis, Annie Ernaux, Leyla Erbil
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransızca Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez, Annie Ernaux'nun Olay (L'événement) ve Leyla Erbil'in Tuhaf Bir Kadın (Une Drôle De Femme) eserlerini karşılaştırmalı olarak analiz ederek 60'larda Fransa ve Türkiye'deki kadın durumunu incelemektedir. Fransa'da 60'lı yıllar, özellikle doğum kontrolünün yasallaşması ve kürtaj tartışmaları yoluyla kadınların özgürleşmesini teşvik eden sosyal ve siyasi hareketlerin damgasını vurduğu yıllardır. Olay adlı eserinde Ernaux, yasa dışı kürtaj deneyimini anlatarak hızla değişen bir toplumda kadınların karşılaştığı zorlukları ve damgalamaları yansıtır. Aynı zamanda, 60'ların Türkiye'si modernleşme ve gelenek arasında bir yol ayrımındadır. Tuhaf Bir Kadın eserinde Erbil, kadınların üzerindeki ataerkil baskıları ve toplumsal kısıtlamaları irdelerken, özerklik ve tanınma için verdikleri mücadeleyi de gözler önüne sermektedir. İki ülkenin kültürel bağlamları farklı olsa da, eserler kimlik arayışı, cinsellik ve özerklik mücadelesi gibi ortak temaları ortaya koymaktadır. Bu konular, Fransa ve Türkiye'deki kadın deneyimlerinin benzerlik ve farklılıklarına dair zenginleştirici bir bakış açısı sunarken, kadın durumunun analizinde tarihsel ve sosyo-kültürel bağlamsallaştırmanın öneminin altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the condition of women in 60s in France and Turkey through a comparative analysis of Happening of Annie Ernaux and A Funny Woman by Leyla Erbil. The years 60's is distinguished by the social and political movements which favor emancipation of women particularly through legalization of contraception and debates on abortion. In Happening Ernaux portrays her clandestine abortion experience, reflecting the challenges and signs with which women are confronted in a society in complete transformation. Similarly, Turkey of 60's situated on the crossroads of modernization and the traditions. A Funny Woman explores the patriarchal pressures and social constraints weighing upon the woman, illustrating all their struggle for their autonomy and self-estimation. Even though the cultural context of two countries differs from each other, the works reveal common themes such as struggle for identity, sexuality and for the autonomy. These stories present us an enriching perspective on similarities and differences of feminine experiences in France and in Turkey, emphasizing the importance of historical and socio-cultural contextualization in the analysis of the condition of woman.