Eğitim yapıları inşaat projelerinin zaman ile bütçe aşımlarının istatistiksel olarak analiz edilmesi: Adıyaman örneği
Statistical analysis of time and budget overruns of educational buildings construction projects: The case of Adiyaman
- Tez No: 892179
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN KAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Analiz, Geçici kabul, İhtiyaç programı, İnşaat sektörü, Maliyet, Analysis, Provisional acceptance, Needs program, Construction sector, Cost
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerinde olduğu gibi, ülkemizde de inşaat sektörü ekonomik açıdan büyük bir önem arz etmektedir. Ekonominin birçok alt sektörünü de etkileyerek piyasaya büyük bir etki sağlayan inşaat sektörü, ulaşım, enerji üretimi, madencilik v.b. sektörlere de iş imkânlarının oluşmasını sağlamaktadır. Bu çalışmada, inşaat sektörü içerisinde büyük bir öneme sahip olan yapıların maliyetini etkileyen faktörlerden bahsedilmiştir. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığına ait yapılar tanıtılarak, bu eğitim binalarının yapım aşamaları olan; ihtiyaç programının belirlenmesi, projenin yapılacağı yerin seçimi, uygulanacak projenin belirlenmesi ve bakanlıktan gerekli yapım ödeneğinin temini, belirlenen projenin uygulanacağı yerin zemin etüt sonuçlarına göre revize edilmesi, kesin uygulanacak projenin ihaleye esas yaklaşık maliyetlerinin hazırlanması, ihale başlangıcı ve süreci, ihaleden sonra yapının uygulama süreci, geçici kabülü yapılmış binanın idaresine teslim süreci ve kesin kabul komisyonunun oluşum süreçleri ele alınmıştır. Son olarakta; Adıyaman ilinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 2015 -2021 yılları (2015 ve 2021 yılları dahil) arasında yapılan 100 adet bitmiş yapı ile ilgili veriler toplanarak, elde edilen veriler ile SPSS (Statistics Package For Socials Sciences) paket programı ile istatistiksel analizleri yapılmıştır. Bağımsız değişken verilerinin birbiri ile olan ilişkisini belirlemek amacıyla T-Testi ve ANOVA testi yapılarak, bu yapıların zaman ve bütçe aşımlarının istatistiksel olarak analiz edilmesi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As in all developed and developing countries of the world, the construction sector is of great economic importance in our country. The construction sector, which has a great impact on the market by affecting many sub-sectors of the economy, also provides job opportunities for sectors such as transportation, energy production, mining, etc. In this study, the factors affecting the cost of buildings, which have a great importance in the construction sector, are mentioned. In addition, the buildings belonging to the Ministry of National Education were introduced, and the construction stages of these educational buildings; determination of the requirement program, the selection of the place where the project will be carried out, the determination of the project to be implemented and the procurement of the necessary construction allowance from the ministry, the revision of the place where the determined project will be applied according to the ground survey results, the preparation of the approximate costs of the project to be finalized, the beginning and process of the tender, the implementation process of the building after the tender, The delivery process of the temporarily accepted building to the administration and the formation processes of the final acceptance commission are discussed. Finally; Data on 100 finished buildings built between 2015 and 2021 (including 2015 and 2021) under the Ministry of National Education in Adıyaman were collected, and statistical analyzes were made using the SPSS (Statistics Package for Socials Sciences) package program with the obtained data. In order to determine the relationship between independent variable data, T-Test and ANOVA tests were performed and statistical analysis of time and budget overruns of these structures was examined.