Technological capabilities analysis within the scope of electrical vehicle and energy storage technologies: The Case of Turkey
Elektrikli araçlar ve depolama teknolojileri kapsamında teknolojik yetenek analizi: Türkiye örneği
  1. Tez No: 892492
  2. Yazar: ILGIN İREM GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN ERDİL, DR. YELDA ERDEN TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Karbonsuzlaşma, Teknolojik Yetenekler, Elektrikli Araçlar, Batarya, Decarbonization, Technological Capability, Battery
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez, özellikle elektrikli araçlar (EA) ve enerji depolama teknolojilerine odaklanarak Türkiye nin otomotiv sektöründeki teknolojik yeteneklerini incelemektedir. Çalışma, elektrikli araç ve batarya şirketlerinden Ar-Ge yöneticileri, akademiden uzmanlar ve teknoloji geliştirme platformundan bir temsilci de dahil olmak üzere sektörden farklı paydaşlarla yarı yapılandırılmış görüşmeler içeren nitel bir araştırma metodolojisi kullanmaktadır. Bir vaka çalışması olarak tasarlanan bu çalışma, teorik çerçeve olarak Dinamik Yetenekler ve Ulusal İnovasyon Sistemi (NIS) yaklaşımını benimsemektedir. Veriler, bu paydaşların bakış açılarını, bilgilerini ve deneyimlerini anlamak ve tekrar eden örüntüleri bulmak amacıyla tematik analiz tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, Türkiye nin elektrikli araç ve batarya teknolojilerinin geliştirilmesinde önemli bir potansiyele sahip olduğunu, ancak bu potansiyeli tam olarak kullanmak için bazı zorluklarla karşı karşıya olduğunu ortaya koymaktadır. Bu zorlukların üstesinden gelmek için hangi teknolojik yeteneklere ihtiyaç duyulduğu ve bunların nasıl oluşturulduğu araştırmanın hedeflerindendir. Çalışmanın bulguları arasında, Türkiye nin elektrikli araç ve batarya teknolojisindeki dinamik kabiliyetlerinin firma düzeyinde geliştirilmesi gerektiği yer almaktadır. Ayrıca, inovasyon için gerekli olan inovasyon ekosisteminin NIS yaklaşımına dayalı olarak geliştirilmesi için kurumlar arası iş birliği ve etkileşimin artırılmasına yönelik politika önerileri de bulunmaktadır. Analiz, sektörün büyümesini ve küresel rekabetçiliğini engelleyebilecek olası tehditlerin varlığını göstermesi açısından mevcut çalışmalara katkı sağlamaktadır. En önemli ekonomik güçlerden biri olan Türk otomotiv endüstrisinin pazardaki konumu, temiz enerjiye geçişin getirdiği yeni teknolojilerdeki gelişmelere bağlı olarak değişecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates Türkiye s technological capabilities in the automotive sector, with a particular focus on electric vehicles (EVs) and energy storage technologies. The study utilizes a qualitative research methodology involving semi-structured interviews with stakeholders from the industry, including R&D managers from EV and battery companies, experts from academia and a representative from a technology development platform. Designed as a case study, this study adopts the Dynamic Capabilities and National Innovation System (NIS) approach as the theoretical framework. The data was analyzed using thematic analysis technique to understand the perspectives, knowledge, and experiences of these stakeholders to find recurring patterns. The findings reveal that Türkiye has significant potential in the development of EV and Battery Technologies but faces some challenges to fully utilize this potential. Which technological capabilities are needed to overcome these challenges and how they are formed are objectives of the research. Among the findings of the study is that Türkiye's dynamic capabilities in EV and battery technology should be developed at the firm level. In addition, there are policy recommendations for increasing inter-institutional co-operation and interaction based on the NIS approach of the innovation ecosystem required for innovation. The analysis contributes to the existing studies in terms of showing the existence of possible threats that may hinder the growth and global competitiveness of the sector. The market position of the Turkish automotive industry as one of the most important economic powers will change depending on the developments in new technologies brought about by the transition to clean energy.