Elektrikli araç şarj istasyonları ve yenilenebilir enerji kaynakları entegrasyonunun savunma sanayi alanında uygulanabilirliğinin araştırılması
Investigation of the applicability of the integration of electric vehicle charging stations and renewable energy sources in the field of defence industry
- Tez No: 892593
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİLE YILANKIRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Zırhlı Elektrikli Araçlar, Elektrikli Araç Şarj İstasyonları, Fotovoltaik Sistemler, Armoured Electric Vehicles, Electric Vehicle Charging Stations, Photovoltaic Systems
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Sanayi Teknoloji ve Stratejileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Fosil yakıtların küresel iklim krizlerine neden olması ile rezervlerinin azalması insanlığı çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarına ve teknolojilerine yöneltmektedir. Birincil yakıt olarak fosil yakıt tüketmekte olan ulaşım araçları ile ilgili araştırmacılar son yıllarda çevre dostu yeni teknolojiler geliştirmeye başlamıştır. Çevre dostu elektrikli araçlar dünya genelinde gelişim göstermeye ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Tüm bu parametrelere bağlı olarak elektrikli araçların bireysel, toplu taşıma ve askeri amaçlı kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada askeri amaçla üretilmiş zırhlı elektrikli araçların enerji ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla bir güneş enerjisi santrali tasarlanmıştır. Öncelikle yerli üretim olan zırhlı elektrikli araçların şarj kapasiteleri dikkate alınarak bu araçların enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir güneş enerjisi santrali tasarlanmıştır. Çalışma kapsamında örnek bir senaryo olarak askeri birlikte 50 kWh şarj kapasitesi olan bir araçtan 4 adet bulunması durumunda bu araçların günlük enerji ihtiyacını karşılayabilecek 51 adet 545 Wp'lik PV panele ihtiyaç duyulduğu hesaplanmıştır. Aynı şekilde 100, 150, 200 ve 400 kWh şarj kapasitesinde olan zırhlı elektrikli araçların (4'er adet) enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmek için aynı marka ve güçte sırasıyla 102, 153, 204 ve 408 adet PV panele ihtiyaç duyulacağı hesaplanmıştır. Daha sonra tasarlanan güneş enerjisi santralinde üretilen elektrik enerjisi, elektrikli araç şarj istasyonunu beslemek üzere sisteme entegre edilmiştir. Türkiye'nin arazi şartlarına uygun olarak her coğrafyasında kullanılabilecek elektrikli zırhlı askeri aracın enerji ihtiyacının yerli imkânlarla sağlanabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The fact that fossil fuels cause the global climate crisis and their reserves are dwindling has led humanity towards environmentally friendly renewable energy sources and technologies. Transportation vehicles, which consume fossil fuels, have also started to develop their vehicle technologies with new environmentally friendly technologies in recent years. Environmentally friendly electric vehicles have started to develop and become widespread worldwide. The use of electric vehicles for both individual, public transportation and military purposes is becoming widespread. In this study, a solar power plant is designed to meet the fuel needs of armored electric vehicles produced for military purposes. First of all, considering the charging capacities of domestically produced armored electric vehicles, a solar power plant was designed to meet the energy needs of these vehicles. For example, if a military unit has 4 vehicles with a 50 kWh charging capacity, it is calculated that 51 545 Wp panels are needed to meet the daily energy needs of these vehicles. Likewise, it is calculated that 102, 153, 204 and 408 PV panels of the same brand and power will be needed to meet the energy needs of armored electric vehicles (4 each) with 100, 150, 200 and 400 kWh charging capacity, respectively. The electrical energy generated in the solar power plant was then integrated into the system to feed the electric vehicle charging station. It was seen that the energy needs of the electric armored military vehicle, which can be used in every geography of Turkey in accordance with the terrain conditions, can be provided by domestic means.